Belediyelerde bir alternatif hizmet sunum yöntemi olarak ihale - Özkan, Muhlis (My University, 2009)
BELEDİYELERDE BİR ALTERNATİF HİZMET SUNUM YÖNTEMİ OLARAK İHALE Kamusal mal ve hizmetlerin kullanımındaki artış bu hizmetlerin daha etkin ve verimli kullanımını gerektirmektedir. Özelleştirme uygulamalarının yayılması, kamusal mal ve hizmetlerin devlet tarafından merkezi yönetimler aracılığıyla etkin verilememesi ve maliyetlerdeki artışa hizmet kalitesinde düşüşte eklendiğinde bu hizmetlerin yerel yönetimlerce verilmesini zorunlu kılmıştır. Bu durum belediyeleri bu hizmet sunumlarında farklı arayışlara yöneltmiştir. Son yıllarda Türkiye’de, özellikle belediyelerin görev ve yetkilerinin genişletilmesi yönünde yapılan yerel yönetim reformları kamu hizmetlerinin birçok yöntemle verilmesini mümkün kılmaktadır. Kamu kurumları ve çalışmanın ana konusu itibariyle belediyeler bu yöntemlerden en çok ihale yöntemini kullanmaktadır. İhale yöntemi daha önce 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile uygulama alanı bulmaktaydı. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde ve de belediyelerin görev ve yetkilerinin artması ile yeni bir ihale kanununa gereksinim duyulmuş ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu yürürlüğe girmiştir. Her ne kadar Kamu İhale Kanunu ile belediyelerde ihale yönteminin kullanımındaki sorunlar giderilmeye çalışılmış olsa da uygulamada sorunlar yaşanmakta ve aksaklıklar meydana gelmektedir. Bu çalışma 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun özelliklerini, belediyelerdeki ihale süreçlerini ve uygulamada karşılaşılan sorunları ele alıp sorunlar karşısında çözüm önerilerinde bulunmaktadır. Belediyeler, belediye hizmeti, ihale, kamu ihale kanunu

PUBLİC TENDER AS A METHOD OF ALTERNATİVE PROVİDE SERVİCES FOR MUNİCİPALİTİES The increasing in usage of public goods and services made it necessary to provide these services more effective and productive. The expansion of privatization applications, the inability of giving public goods and services more effective through the medium of government and after adding the increasing cost to decreasing of services’ qualities made it necessary to give these services under responsibility of local governments . This situation shepherded the municipalities toward different searches for providing services. In recent years, in Turkey, especially local government reforms which were made in the direction of expanding the municipalities‘ tasks and authorizations enable to give local services in many different methods. Public institutions and municipalities - from the point of view of operation’s main idea- mostly use public tender among these methods. Public tender methods had found field of application with Public Procurement Law, 2886 numbered in the beginning. A new Public Procurement Law was needed with redoubling of municipalities’ tasks and authorizations and within the terms of the European Union’s adjustment laws and 4734 numbered Public Procurement Law came into effect. Although it was tried to counter the problems of usages of public tender method in municipalities with Public Procurement Law, problems come to face and breakdowns occur in practice. This study deals with the qualities of 4734 numbered Public Procurement Law, the processing of public tender in municipalities and the problems which are encountered in practice and it makes suggestions about problems. Key Words: Municipalities, Municipality services, Public Tender, Public Procurement Law
Keywords: İhale_Yerel Yönetimler; Mahalli İdareler; Yerel Yönetimler_Belediyeler