Denetim komitelerinin yeterliliği: Türk bankacılık sektöründe bir uygulama - Kartal, Mustafa Tevfik (My University, 2017)
Denetim komiteleri, yönetim kurullarının gözetim sorumluluğunu yerine getirmede en önemli yardımcısı olan ve ülkemiz uygulamasında icrai sorumluluğu bulunmayan yönetim kurulu üyelerinden seçilmek suretiyle oluşturulan komitelerdir.Denetim komitelerinin sorumluluk alanlarını iç kontrol, iç denetim, risk yönetimi, muhasebe ve finansal raporlama, derecelendirme, destek hizmeti, değerleme ve bağımsız denetim kuruluşları, etik ve davranış kurallarının gözetimi oluşturmaktadır. Sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirebilmek için denetim komiteleri mevzuat hükümlerinin yanı sıra iyi uygulama örneklerini de içerecek şekilde yapılandırılmalıdır.Bu çalışmada denetim komiteleri ile ilgili hususların bir bütün olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Uygulamada kullanılacak kriterler belirlenmiş, kriterler hakkında bir odak grubunun görüşleri alınmıştır. Denetim komitelerinin kendisiyle ilgili hususlar denetim komiteleri üyelerine; sorumluluk alanlarıyla ilgili hususlar iç sistemler personellerine anket şeklinde yöneltilerek uygulama yapılmıştır. Sonuç olarak Türk Bankacılık Sektöründe denetim komitesi uygulaması ile ilgili gelişim fırsatları bulunduğu belirlenmiştir.

The audit committees are the committees that provide the foremost assistance to boards in the execution of their oversight duties and according to the Turkey practice, are formed with the election among the non-executive members of board of directors.The duties of audit committees are composed of the oversight of the internal control, internal audit, risk management, accountancy and financial reporting, rating, support services, valuation and independent audit institutions, ethic and code of conduct. To execute its duties as good as possible, audit committees should be formed in such a manner that involves best practices besides legislation provisions. In this study, reviewing all issues as a whole related with audit committees was aimed. After determining criteria that can be used in the study, opinions of a focus group were received about criteria. The application was implemented with directing the questions related with the committees to audit committee members and conducting a survey to the internal systems personnel about the matters related to the committee’s area of responsibility. The data collected were compared in banks base. As a result of the study, it was stated that there are improvement opportunities related with audit committee practice in the Turkish Banking Sector.
Keywords: Adequacy; Audit Committees; Bankalar ve bankacılık; Denetim Komiteleri; Effectiveness; Efficiency; Etkinlik; Performance; Performans; Turkish Banking Sector; Turkiye; Türk Bankacılık Sektörü; Türkiye; Verimlilik; Yeterlilik