Evaluating the usefulness of the KOF Swiss Institute’s leading indicators : a contemporary approach - İşbilen, Elif (My University, 2019)
Öncü ekonomik göstergeler ekonominin şu anki ve gelecekteki durumunudeğerlendirmek için sıkça kullanılmaktadır. Bu tez, İsviçre'deki ETC Zurich'e bağlı özel birorganizasyon olan KOF (Konjunkturforschungsstelle) Enstitü'nün yayınlamış olduğu dörttane öncü ekonomik göstergenin yararlılığı ve etkileri üzerine yoğunlaşmıştır. KOF Enstitüçok önemli öncü ekonomik göstergeler hazırlayan bir kuruluştur. Fiili olarak, KOF Enstitüdokuz tane öncü ekonomik gösterge hazırlamasına rağmen bu tez bunların öndegelenlerinden dört tanesi olan KOF Ekonomik Barometresi (KEB), KOF İstihdam Göstergesi(KEI), KOF Para Politikası İletişimcisi (KMPC), KOF İş Durumu Göstergesi (KBUS)ekonomik göstergeleri üzerinde çalışmaktadır. Bu tez konusunda çalışmaktaki en büyükmotivasyonlarımdan biri ise bu dört ekonomik öncü göstergenin gayri safi yurtiçi hasıla(GSYH), enflasyon ve cari denge gibi makroekonomik göstergelerin ekonomidekigelecekteki yönünü tahmin etme kabiliyetini incelemektedir. Bu nedenle, bu tezde KOFEnstitü'nün bahsedilden dört tane öncü ekonomik göstegesi ve İsviçre'deki Tüketici GüvenEndeksi (CCI) ile Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH), enflasyon ve cari denge ile olan ilişkileri incelenmektedir. Bu sebepten ötürü ilkolarak Breitung and Candelon (2006) frekans bölgesi nedensellik testleri ile nedensellikilişkisinin sürekli boyuttaki yönü incelenmektedir. Ardından ise öncü ekonomikgöstergelerin geleceği tahmin edebilme yetisi doğrusal olmayan özbağlanımlı dışsal sinir ağı(NARX) methodolojisiyle test edilmektedir. Alınan sonuçlara göre KOF Enstitü'nün sayılanöncü ekonomik göstergeleri, GSYH, enflasyon ve cari dengenin gelecek değerlerini öngörmekonusunda önemli miktarda bilgi içermektedir.

The leading composite indicators are widely used to assess the current or future stateof the economy. This thesis focuses on the effects and usefulness of four leading indicators,which are announced by the KOF (Konjunkturforschungsstelle) Swiss Economic Institute, aprivate organization that is affiliated with ETH Zurich. The KOF Institute produces leadingindicators that are of great significance. Actually, the KOF announces nine indicators but thisthesis is concerned with four of them as the KOF Economic Barometer (KEB), KOFEmployment Indicator (KEI), KOF Monetary Policy Communicator (KMPC), KOF BusinessSituation Indicator (KBUS). One of my primary motivation to study on this topic is toexamine if these leading indicators are capable of forecasting the future paths of GDP growth,inflation and current account balance in Switzerland. Thus, this study examines therelationship between four leading indicators of KOF, Consumer Confidence Index (CCI),Purchasing Manager's Index (PMI) for Switzerland, and the Gross Domestic Product (GDP)growth, Consumer Price Index (CPI) inflation, Current Account Balance (as percentage ofGDP) for the Swiss economy. For this reason, initially, Breitung and Candelon (2006)frequency-domain causality tests employed to assess the direction of causality. Then, theforecasting performance of the leading indicators evaluated by the nonlinear autoregressiveexogenous (NARX) neural network methodology. My results show that most of the leadingindicators of the KOF contain important degrees of information that can be extremelyimportant for forecasting the paths of GDP growth, CPI inflation and current account balancein Switzerland.
Keywords: FDC KOF; Finance; Frequency-Domain Causality; KOF; Leading Indicators; Maliye; NARX; NonlinearAutoregressive Exogenous Neural Network; Öncü Gösterge