Türkiye'deki Hemşirelik Dergilerinden Cinselliğe Bakış: Bir Literatür İncelemesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Amaç: Bu çalışma, Türkiyedeki hemşirelik dergilerinde yayımlanan cinsellikle ilgili çalışmaların irdelenmesi amacıyla yapıldı. Yöntem: Literatür incelemesi formatında yapılan bu çalışmada, amaca uygun olarak mevcut literatür cinsellik, cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet anahtar kelimeleri verilerek tarandı. Herhangi bir tarih aralığı konulmadan, on-line ulaşılabilen tüm hakemli hemşirelik dergileri tarandı. Tarama sonucunda son 12 yıl içinde basılmış olan 44 makaleye ulaşıldı, bunlardan 18 makale derleme olduğundan toplamda 26 araş- tırma makalesi incelemeye alındı. Bulgular: Cinsellik çalışmalarının %59unun araştırma makalesi oldu- ğu ve çalışma sayısının son 5 yılda arttığı (%65.4) saptandı. Genelde Ege Bölgesinde yoğunlaşan (%42.3), çoğunluğu (%88.4) tanımlayıcı tipte olan ve yarısında örneklem grubunu kadınların oluşturduğu araş- tırma makalelerinde cinselliğin en fazla (%30.7) cinsel eğitim, cinsellikle ilgili bilgi ve tutum yönleri açısından incelendiği belirlendi. Araştırmaların %57.6sında herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmadığı, %65.4ünde anket formu kullanıldığı saptandı. Sonuç: Ülkemizde hemşirelik dergilerinde yayınlanan cinsellikle ilgili çalışmaların genellikle tanımlayıcı çalışmalar olduğu, metodolojik açı- dan daha nitelikli, deneysel ya da odak grup/bireysel derinlemesine görüşme vb. kalitatif çalışmalara gereksinim olduğu söylenebilir.

Aim: To review studies on sexuality which were published in Turkish nursing journals. Methods: In this literature review, the existing literature was searched using the keywords sexuality , sexual health , and gender . All of the online peer-reviewed nursing journals were searched without giving a specific time interval. At the end of the search, 44 articles were obtained. Among these articles, 18 were review studies; therefore, a total of 26 articles published over the past 12 years were examined in the present study. Results: It was determined that 59% of the sexuality studies were research articles and that the number of studies conducted in this area have increased by 65.4% in the last 5 years. Approximately half of the research articles had female samples. In the research articles, which were generally conducted in the Aegean Region (42.3%) and were mostly descriptive studies (88.4%), sexuality was mostly (30.7%) investigated in regards to sexual education, information about sexuality, and attitudes toward sexuality . It was observed that a sampling method was not utilized in 57.6% of the articles and a questionnaire form was used in 65.4%. Conclusion: The studies on sexuality published in Turkish nursing journals were generally descriptive and there is more need for methodologically-qualified studies and experimental or qualitative studies using focus groups/individual depth interviews.
View of Sexuality in Nursing Journals in Turkey: A Literature Review
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Hemşirelik; Kadın Araştırmaları