Organik gıda sektöründe niş pazarlama stratejileri - Dahan, Gresi Sanje (My University, 2008)
Organik Gıda Sektöründe Niş Pazarlama Stratejileri Gresi Sanje Dahan 21. yüzyılda hem tüketici bilinci hem de rekabet artınca başarı için tüketici tatmini ile pazarlama uygulamalarının önemi hiç olmadığı kadar artmıştır. Pazarlama uygulamaları içinde pazarlama stratejilerinin önemi ayrı tutulmuştur. Zira pazarlama stratejileri rekabet avantajı sağlayacak bir pazarlama karmasının geliştirilmesini sağlamakta; işletmenin bazı stratejik kararlarında yardımcı olmakta ve rehber işlevi görmektedir. Tüketici tatmininin sağlanmasıysa zorlaşmış, ucuzunu ve kalitelisini isteyen tüketici taleplerinin maksimumda karşılanmasını bekler hale gelmiştir. Üstelik tüketicilerin talepleri oldukça çeşitlenmiş, çeşitliliği tatmin etmek içinse pazar birçok alt gruplara bölümlenmek zorunda kalmıştır. Neyse ki aynı zamanda üretim de hızlanmış, birim maliyetler azalmış böylece işletmelerin tüketicilerin beklentilerini karşılamaları için gereken ortam oluşabilmiştir. Sonuçta her endüstri içerisinde uzmanlaşmış, pazarın nişlerine hizmet veren işletmeler ortaya çıkmış ve bu nişlerde kar marjları yüksek pazarlar oluşmuştur. Fazla dikkate alınmayan küçük ölçekli niş işletmeler önemsenmeye başlanmış hatta niş işletmeler zamanla büyük ölçekli işletmelere rakip hale gelince büyük ölçekli işletmelerde niş pazarlama yaklaşımlarını uygulamaya koymuştur. Bu çalışmada günümüz piyasa koşullarında giderek önem kazanan bu başlıkları bir araya getirerek niş işletmelerin pazarlama stratejilerini ele almakta; niş pazarlama stratejilerinin organik gıda pazarı gibi gündemde olan niş bir pazardaki uygulamasını incelemektedir. Çalışmada organik gıdanın seçilmesinin nedenleri arasında organik gıdanın çevre kirliliği, gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme konusuna bir çözüm getirmesi ile bu konuda yapılmış bilimsel çalışmanın oldukça az olması bulunmaktadır. Çalışmanın hedefleriyse organik gıda pazarına bilimsel katkı yapmak ve uygulanabilecek niş pazarlama stratejilerini ortaya çıkarmak ile organik pazar gibi niş pazarlarda faaliyette bulunan işletmelere kullanabilecekleri niş pazarlama stratejileri hakkında bir ışık olabilmektir. Niche Marketing Strategies in Organic Food Market Gresi Sanje Dahan As the competition and consumer sovereignty increased in the market place, customer satisfaction and marketing practices became the magical keys for success. Since marketing strategies determine a guide for the company and help to develop a successful marketing mix, it is to be respected differently and importantly among those marketing practices. On the other hand customer satisfaction became extremely hard to sustain cause consumers are expecting to get the best quality with the best price and additionally their demands become so varied that this segmented every market into subsegments. As the result of circumstances there emerged specialized companies that serves in the niches of the markets. In time these niche companies started to bother the established companies and yet established companies started to adopt niche marketing strategies in order to hold the competition coming from niche companies. So this study attempts to combine all these subjects to discuss niche marketing strategies and implement those findings to organic food market. The aim of the study is to contribute to marketing of organic products and to set an example for the companies that are serving in other niche markets.
Keywords: Organik Gıda_Pazarlama; Pazarlama; Reklamcılık_Organik Gıda