Ülke kişiliği ile genel ürün imajının tüketici davranışı üzerine etkisi: Japonya, Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye örneği - Aktan, Murat (My University, 2015)
Bu araştırmanın amacı, ülke kişiliği, genel ürün imajı ve yabancı ürünlere olan tutum arasındaki ilişkileri yapısal eşitlik modellemesiyle anlamaya çalışmaktır. Bu kapsamda çalışmada, ülke imajı literatürüne yeni bir model önerisi getirilmiştir. Ayrıca araştırma yan amaç olarak, ülke kişiliği ölçeğini Türkiye örneklemi üzerinde geçerlilik ve güvenilirlik açısından test etmiştir. Çalışmada toplam 571 kişiden İnternet üzerinden veri toplanmıştır. Araştırmaya konu olan ülkeler olarak ise Güney Kore, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye seçilmiştir. Yapısal eşitlik modelinde, ülke kişiliğinin, televizyon genel ürün imajı ve ülkenin televizyonlarına olan tutum üzerinde doğrudan ve anlamlı bir etkisinin olduğu görülmüştür. Ayrıca modelde televizyon genel ürün imajı, ülke kişiliği ile ülkenin televizyonlarına karşı olan tutum arasındaki ilişkiye kısmi bir şekilde aracılık etmiştir. Bu bulgu genel ürün imajının yanı sıra, ülke kişiliği çağrışımlarının da yabancı ürünlere olan tutum üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.

This research aims to elaborate the relations between country personality, general product image and attitude towards foreign products through structural equation modelling. In this respect, a new model was offered to country image literature in the research. Furthermore as a minor objective, the research tested validity and reliability of country personality scale on Turkish sample. In data collection, 571 responses were obtained via Internet survey. Besides South Korea, Japan, Republic of China and Turkey were selected as the subject countries of the research. Results of SEM showed that, country personality had a direct impact on general product image of televisions and consumers’ attitude. Moreover, general product image partially mediated the relationship between country personality and attitude towards televisions. These findings revealed that as general product images, country personality associations also have an influence on attitude towards foreign products.
Keywords: İşletme; Pazarlama; Üretim; Yönetim