Turistik bölgelere gelen turistlerin aldıkları sağlık hizmetlerinden memnun kalma düzeyleri - Tekin, Yeliz (My University, 2003)
TURİSTİK BÖLGELERE GELEN TURİSTLERİN ALDIKLARI SAĞLIK HİZMETİNDEN MEMNUN KALMA DÜZEYLERİ Turizm sektöründe üretilenlerin satışından çok turizm hareketlerinin sağlığı riske atmayan koşullarda yapılması, servisin kalitesi ve turistin tatmini önem taşımaktadır. Rekabete dayalı turizm piyasasında turizmde sağlık, turizmde niteliğin ve kalitenin önemli bir parçası ve vitrinidir. Bu çalışma; gelen turistlerin ziyaretleri sırasında sağlık sorunlarıyla karşılaşıp karşılaşmadıklarını, karşılaştıkları sorunların türlerini, turistlerin karşılaştıkları sağlık sorunları karşısında alınması gereken önlemleri belirlemek ve turist sağlığı uygulamaları konusunda öneriler getirebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Muğla İli Marmaris İlçesinde, tatilinin tamamlayıp dönen turistlere ülkelerine dikkat edilmeksizin, anketi yaptırmayı kabul eden 6 tur rehberine yaptırılmıştır. Anket formu turist rehberleri tarafından yüz yüze görüşme yoluyla uygulanmıştır. Veriler 01.07.2002 ve 02.09.2002 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmaya katılan turistlerin %66.6'sının sigortalı olduğu, %33.4'ünün sigortalı olmadığı tespit edilmiştir. Turistlerin %44.8'i sağlık problemi yaşarken, %52.2'si bir sağlık problemi yaşamamıştır. Turistlerin yaşadıkları sağlık problemleri sıralandığında ilk üç sırayı %34.5 ile ishal, %26.4 ile yüksek ateş, %12.4 ile deri problemlerinin olduğu tespit edilmiştir. Memnuniyet durumları sorulduğunda, %35.2'sinin çok memnun, %43.3'ünün memnun, %12.4'ünün nötr, %8.6'sının memnun değil, %0.5'inin hiç memnun olmadığı saptanmıştır. Sonuç olarak her ülkenin sağlık örgütlenmesi, elbette kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Ancak turist çeken yörelerde, sağlık sorunu olan turistlere en iyi hizmeti sunabilmek ve ülkeden memnun gönderebilmek için mevcut sağlık hizmetlerinin bazı yönlerden güçlendirilmesi, desteklenmesi gereklidir.

THE LEVELS OF SATİSFACTİON WHİCH TOURİSTS GAİN FROM HEALTH SERVİCES İN TOURİST REGİONS It is more important that tourism activities are held in non-risk conditions rather than placing significance only on the sales of what is marketed in the tourism sector, and the quality of service and tourist satisfaction is therefore most vital. In the highly competitive sector of tourism, health is an important component and the frontispiece of quality in tourism. This study has been carried out in order to determine whether tourists meet with health problems during their trips and if they do, what these problems are, the measures must take pertaining to any health problems that may be experienced by tourists and to put forward proposals regarding the health provisions for tourists. The research was done in Marmaris/ Mugla/ TURKEY with the help of six tour guides on tourists, without regard as to their nationalities, who had completed their vacations. The questionnaire was completed by the tour guides with the tourists on a face-to-face basis. The data was obtained between the dates 01.07.2002 and 02.09.2002. When it was examined It was found that 66.6% of the tourists had insurance whilst 33.4% did not.Of the tourists in the survey 44.8% had health problems whilst 52.2% had not experienced any health problems.Of the health problems experienced, the first three heading the list were diarrhea with 34.5%, high temperature with 26.4% followed by dermatological problems at 12.4%. When asked about their satisfaction 35.2% said they were very satisfied with the health service received, 43.3% were satisfied, 12.4% remained neutral, 8.6% were unsatisified and 0.5% felt no satisfaction whatsoever. As a conclusion, each country's health organization is obviously set out in accordance with its own needs. However, in regions which regularly receive tourists, the existing health services should be reinforced and re-structured in some areas in order to provide the best possible health care for tourists experiencing problems so that they can go home feeling well satisfied.
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Sağlık Hizmetleri; Toplumsal refah sorunları; Turizm