İş tatmininin işten ayrılma niyetine etkisi ve örgütsel destek algısının moderatör rolü (yöneticiler ve çalışanlar açısından) - Atalar, Emre (My University, 2019)
Dünyanın her yerinde nitelikli işgücünün ortaya çıkmasında eğitim kurumlarının önemi çok büyüktür. Nitelikli iş gücünü ortaya çıkaran eğitimcilerin iş tatmininin, motivasyonunun sağlanması ve elbette beklentilerinin karşılanması gerekmektedir. Özel öğretim kurumlarında genellikle her eğitim-öğretim döneminin başında ya da sonunda gerçekleşen öğretmen ve yönetici değişiklikleri, okula yeni işbaşı yapan öğretmen ve yöneticilerin örgüt kültürüne ve ortamına alışma süreci; çeşitli sorunları beraberinde getirmektedir. Bunlar kimi zaman finansal, kimi zaman işgücü kimi zaman ise süre kayıplarına sebep olmaktadır. Bu nedenle kurumun ve eğitim-öğretim sürecinin verimliliği olumsuz etkilenmektedir. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ve yöneticilerin çalıştıkları kuruma sadakatlerinin arttırılması için işlerinden tatmin olmaları önemlidir. Bunun sonucunda ise işten ayrılma niyetlerinin azalması ve algılanan örgütsel desteğin artması beklenmektedir. Ayrıca eğitim sektörüne ilişkin meselelerin her açıdan düşünülerek değerlendirilmesi ve çözüm önerilerinin belirtilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ve yöneticilerin iş tatmininin işten ayrılma niyetine etkisi ve örgütsel destek algılarının moderatör rolüne dikkat çekilmiştir. Araştırmanın evrenini 2018 yılında İstanbul’da özel okulların lise kademesinde çalışan toplam 188 öğretmen ve okul müdürü oluşturmaktadır. Evren homojen bir yapıda olduğundan bu evren için güven aralığı % 95’tir.

A key pre-requisite for maintaining the desired quality of labour force in the educational institutions, whose job is to grow the qualified labour force of the future, is ensuring job satisfaction and motivation and meeting expectations of the teachers working in these institutions. High teacher turnover in private educational institutions leads to economic, workforce and time losses as a result of adaption period and internal trainings required for the newly joining teachers every term. This negatively effects the efficiency of the institution and the education process. Perceived organizational support is crucial for increasing the teacher’s organizational engagement and reducing their intention to leave. Moreover, it is important to propose solutions by taking a multilateral approach to address the issues in the sector. This study focuses on how the job satisfaction of the teachers in the private educational institutions affects their intention to leave, highlighting the moderating role of their organizational support perceptions. The universe of the research consists of 188 teachers and headmasters working in the high school sections of the private schools in Istanbul in 2018. Since this universe is homogenous, its confidence interval is 95%.
Keywords: İş Tatmini; İşletme; İşten Ayrılma Niyeti; Job Satisfaction; Organizational Behavior; Örgütsel Davranış Business Administration; Örgütsel DestekAlgısı; Turnover IntentionPerceived Organizational Support