Histerektomi ameliyatı sonrası kadın ve eşlerine uygulanan eğitimin etkinliği - Can, Özlem (My University, 1999)
Bu çalışma, histerektomi ameliyatı yapılmış kadın ve eşinin histerektomi ameliyatı, nedenleri ve sonuçları hakkında tam ve detaylı bilgi sahibi olmaları, cinsel yaşamlarında meydana gelecek değişiklikleri ve çözüm yollarını bilmeleri ve geleceğe yönelik endişe ve anksiyetelerinin azaltılması amacıyla uygulanan eğitimin etkinliğini saptamak ve bu eğitim programının hemşirelere rehber olmasını sağlamak amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Bu çalışma Alman Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde 30 deney, 30 kontrol grubu olmak üzere 60 evli çifte uygulanmıştır. Veriler Ameliyat sonrası 1. ve 3. günde deney ve kontrol grubundaki tüm hasta ve eşlerine, olguların özelliklerini ve histerektomi ameliyatıyla ilgili bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlayan bir anket formu ve durumluluk-süreklilik anksiyete ölçeği doldurularak elde edilmiştir. Sadece deney grubundaki hasta ve eşlerine 20 dakikalık bir eğitim uygulanmıştır. Elde edilen veriler ; Chi- square (X² testi), Varyans analizi, t-testi ve Mann -Whitney U ve Wilcoxon ronk sum W testi ve cronbach alpha iç tutarlılık testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlarımızda deney grubuna uygulanan eğitimin kadın ve eşin bilgi düzeylerini önemli oranda değiştirdiği saptanmıştır. Deney ve kontrol grubundaki hasta ve eşlerin bilgi ve anksiyete düzeyleri arasında deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin varlığı belirlenmiştir.
Keywords: KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM