Metabolik sendrom ve koroner kalp hastalığının genetik sebebi olduğu düşünülen ACE ve PON genlerindeki polimorfizmin Türk popülasyonunda araştırılması - Sesal, Cenk (My University, 2004)
METABOLİK SENDROM VE KORONER KALP HASTALIĞI'NIN GENETİK SEBEBİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN ACE VE PON GENLERİNDEKİ POLİMORFİZMİN TÜRK POPULASYONUNDA ARAŞTIRILMASI Multifaktoriyel koroner kalp hastalığı, günümüzde önemli morbidite ve mortalite etkenlerinden biridir. Potansiyel olarak koroner kalp hastalığına dönüşebileceği düşünülen metabolik sendrom hastalığı ile koroner kalp hastalığının paraoksonaz I ve angiotensin dönüştürücü enzim genlerindeki polimorfizmler arasındaki ilişki çeşitli çalışmalarda araştırılmıştır. Yapılan bir çok kontrollü çalışmada, polimorfizmler ile hastalıklar arasında ilişki gösterilmesine rağmen, diğer bazı çalışmalarda bu ilişkiye rastlanmamıştır. Çalışmamızda koroner kalp ve metabolik sendrom hastalarının trigliserit, kolesterol, yüksek densiteli lipoprotein, düşük densiteli lipoprotein gibi biyokimyasal parametreleri, anjiotensin dönüştürücü enzim ile paraoksonaz gen polimorfizmleri, sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubu örnekler ile karşılaştırılmıştır. Metabolik sendrom ve sağlıklı örnekler arasında uygulanan ilişkisiz grup t testi sonuçlarına göre örnekler arasında vücut kütle indeksi, yüksek densiteli lipoprotein ve trigliserit değerleri arasında anlamlı ilişki gözlenirken, düşük densiteli lipoprotein ve kolesterol değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Koroner kalp hastası ve sağlıklı kontrol grubu örnekler arasında Mann Whitney U test sonuçlarına göre ise vücut kütle indeksi, kolesterol, yüksek densiteli lipoprotein ve düşük densiteli lipoprotein değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmesine rağmen trigliserit değerlerinde bu ilişkiye rastlanmamıştır. Koroner kalp ve metabolik sendrom hastalığı ile anjiotensin dönüştürücü enzim ve paraoksonaz gen polimorfizmi arasında ise Pearson kikare testi sonuçlarına göre; istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Temmuz 2004 Nüzhet Cenk SESAL
Keywords: Tıbbi Biyoloji ve Genetik