Teknolojinin görsel sanatlarda kullanımı ve sanat eğitimine katkısı - Şengül, Erhun (My University, 2006)
Araştırmanın amacı teknolojinin görsel sanatlar da kullanımı ve sanat eğitimine katkısını araştırmaktır. Araştırma deney ve kontrol gruplu öntest-sontest ölçümlerine dayanan deneysel desenli bir çalışmanın yanısıra sıra; sanat eğitimcilerinin görüşlerinin alınmasına dayanan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın deneysel çalışma ile ilgili çalışma grubunu İstanbul'daki bir okuldan 20 öğrenci (10 deney, 10 kontrol grubu olmak üzere) oluştururken; betimsel örneklemini ise İstanbul ili Kadıköy ilçesine bağlı ilköğretim kurumlarında görev yapan 83 adet sanat eğitimcisi oluşturmaktadır. Öntest aşamasında deney ve kontrol öğrencileri resim becerileri açısından eşdeğer düzeyde oldukları tespit edilmiş ve geleneksel bir yöntemle belirli bir süre dahilinde serbest konulu resim yapmaları istenmiştir. Öntest safhasında pastel boya resim tekniği kullanılmıştır. Daha sonra deney grubundaki 10 öğrenciye teknolojik tabanlı bir sanat eğitimi modeliyle 6 hafta süresince eğitim verilmiş. Kontrol grubuna ise bu tür bir eğitim uygulanmamıştır. 6 haftanın sonunda kontrol ve deney grubundan tekrar aynı sürede serbest bir resim çalışması yapmaları istenmiştir; ancak bu safhada kontrol grubundaki 10 öğrenci çalışmalarında tekrar pastel boya tekniği kullanırken. Deney grubundaki 10 öğrenci çalışmalarını verilen eğitim doğrultusunda bilgisayar ortamında gerçekleşmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin çalışmaları iki farklı sanat eğitimcisi tarafından araştırmada bağımsız değişken olarak belirlenen sanat eğitiminde teknoloji kullanımının bağımlı değişken olan resim becerileri (kompozisyon, hız, teknik, özgünlük, orijinallik), biçimsel + anlamsal yaratıcılık, soyutlama eğilimi ve / veya stilizasyon) üzerindeki etkisi iki sanat uzmanından oluşan bir değerlendirme ekibi tarafından puanlanmıştır. Araştırmanın betimsel bölümünde ise hazırlanan sanat eğitimcisi anket formu ile ilköğretim okullarındaki mevcut teknolojik materyal durumu ile sanat eğitimcilerinin sanat eğitiminde teknoloji kullanımına ait görüşlerinin tespiti sağlanmıştır. Sanat eğitimcisi anket formu; kişisel bilgi formu, ilköğretim okullarındaki teknolojik materyaller açısından mevcut durum tespiti ve sanat eğitimcilerinin teknoloji tabanlı sanat eğitimine ait görüşlerinden oluşmaktadır.

The aim of the researcher is to search for contribution and usage of technology in visual arts. The research is based on both experimental, which tests two groups –experimental and controller- before and after the education, and descriptive, which is based on the opinions of art educators. Experimental part of the research is done with 20 students from a school in Istanbul. The group is divided as 10 to experiment and 10 to control and descriptive part of it is done with 83 art educators, who work in elementary educational institutions that are affiliated with city of Istanbul and village of Kadıköy. At the first stage, for certain period of time students from both experimental and controller groups, who are talent wise approximately equivalent, have worked freelance and used pastel crayon technique. Then 10 students from experimental group had been educated with technological based art for 6 weeks and the other 10 students from controller group did not have any education for those weeks. At the end of those 6 weeks, again students from both groups had been expected to work for certain period of time freelance. Finally, it has been seen that 10 students from controller group used same pastel Crayon technique. On the other hand, other 10 students from experimental group worked in a computerized environment. Final part of this stage all the works are graded by 2 art educators with consideration of the effects of independent variable, which is usage of technology in art education, on dependant variables, which is talent, composition, speed, technique, originality, formal and semantic creativity, abstractive tendency and/ or stylization. Descriptive part of the research is determined with art educators’ survey form. The content of the form includes opinions of the educators about technological material availability in schools, usage of technology in art education and technological based art education.
Keywords: Sanat Eğitimi; Teknoloji, Sanatta