Stratejik maliyet yönetiminin anahtar konuları itibarıyla 5018 sayılı yasa çerçevesinde stratejik planlama süreçlerinin değerlendirilmesi - Gündoğan, Keziban (My University, 2010)
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Stratejik Maliyet Yönetimi Değer Zinciri Analizi, Stratejik Plan. STRATEJİK MALİYET YÖNETİMİNİN ANAHTAR KONULARI İTİBARIYLA 5018 SAYILI YASA ÇERÇEVESİNDE STRATEJİK PLANLAMA SÜREÇLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

1927 yılından beri yürürlükte olan 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu, küreselleşme sürecinde ve oluşturulduğu tarihten itibaren yaşanan gelişmeler sonucunda kamu mali yönetimini düzenlemekte yetersiz kalmaktaydı. Türkiye’de, 24.12.2003 tarihinde yürürlüğe giren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamu mali yönetiminde, şeffaflık, performans esaslı bütçeleme, orta vadeli harcama sistemi, stratejik plan ve planlama kavramlarıyla birlikte köklü değişikler yaşanmıştır. Mevcut bütçe sistemi yerini performans esaslı bütçeleme anlayışına bırakarak kamuda performans denetimi ve rekabetçi koşullar ön plana çıkarılmış, hizmet kalitesinin arttırılması ve mevcut kaynakların en üst verimle kullanılması amaçlanmıştır. 5018 sayılı Kanun ile bütün kamu kuruluşlarına stratejik plan hazırlama zorunluluğu getirilmiştir. Böylece belirlenen hedefler doğrultusunda kamu bütçelerinin kullanımı planlanarak, kaynakların etkin kullanımı hedeflenmiş ve özel sektörde olduğu gibi rekabet üstünlüğü sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, stratejik maliyet yönetiminin anahtar konularından yola çıkarak, ülkemizde yer alan 60 Üniversitenin mevcut stratejik planları incelenerek, stratejik planların maliyet yönetiminin anahtar konularıyla ne kadar ilişkilendirildiği, maliyet yönetiminin etkin kullanılıp kullanılmadığı ve varolan eksiklikler tespit edilmeye çalışılmıştır. Public Finance Administration and Control Law, Strategic Cost Management, Value Chain Analysis, Strategic Plan. ASSESMENT OF STRATEGIC PLANNING PROCESSES IN THE FRAMEWORK OF LAW NUMBER 5018 WITH RESPECT TO KEY POINTS OF MANAGEMENT OF STRATEGIC COST ABSTRACT Due to processes of globalisation and other developements the Muhasebe-i Umumiye Law (General Accounting Law) No. 1050 that has been in force since 1927 has become inadequate to control public financial management. With the law no. 5018 on public financial management which came into effect in Turkey on 24.12.2003 the control of transparency in public financial management, performance-based budgeting as well as the medium-term expenditure system, with strategic plans and planning concepts has experienced radical changes. Instead of relying on the available budget a new performance-based budgeting approach was applied to give more importance to the public performance sector and the rules of competition thus intending to improve the quality and efficiency of the existing resources. By Law No. 5018 all public organizations are required to prepare a strategic plan. Thus, by naming targets and planning the public budget it is aimed at efficiently using resources and ensuring the dominance of competition just as in the private sector. This study’s starting point are the key issues of strategic cost management. The study analyses the strategic plans of 60 universities in our country, looking at the relationship between these key issues and the universites’ strategic plans, thereby trying to determine whether cost managment is applied successfully or not. Another aim is to identify existing deficiencies.
Keywords: Değer Zinciri Analizi; Maliyet Yönetimi; Muhasebe; Stratejik Plan