Cerrahi ve iç hastalıkları kliniklerinde çalışan hemşire ve hastabakıcıların motivasyon durumlarının değerlendirilmesi ve karşılaştırılması - Sumerkan, Gülgün Sabire (My University, 2004)
TEZ BAŞLIK Adı ve Soyadı : Gülgün Sabire SÜMERKAN Danışman Adı : Prof. Dr. Münir ŞAKRAK Program : Sağlık Kurumları Yöneticiliği lık Bilimleri Enstitüsü

CERRAHİ VE İÇ HASTALIKLARI KLİNİKLERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRE VE HASTABAKICILARIN MOTİVASYON DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KARŞILAŞTIRILMASI Motivasyon konusunun öneminin anlaşılmış olmasına karşın, ülkemizde sağlık kurumlarının personelinin motivasyon düzeyini belirleme, bunu azaltan etkenlere karşı politika belirleme yönünde yaptıkları çalışmalar hem nitelik hem de nicelik olarak çok kısıtlıdır ve bu çalışmaların büyük bir bölümü de özel sektör kurumlarınca yapılan çalışmalarla sınırlı kalmaktadır. Hazırlanan bu tez çalışmasıyla; motivasyonun anlam ve kapsamını net olarak ortaya konulması, işletmelerin neden bu konuya önem vermeleri gerektiği, nasıl bir motivasyon uygulama yönteminin seçilmesinin doğru olacağı gibi konulara değinilerek bu bağlamda bir üniversite hastanesi dolayısıyla bir kamu hastanesi niteliğine sahip olan İstanbul Tıp Fakültesi iç hastalıkları klinikleri ve cerrahi kliniklerinde çalışan tüm hemşire ve hastabakıcılara ulaşarak, bu birimlerdeki motivasyonu engelleyen faktörler ve motivasyonu arttıran etkenleri belirlemek, iki klinik arasında karşılaştırma yaparak elde edilen sonuçlarla bu alanda yapılacak diğer bilimsel çalışmalara ve hastane uygulamalarına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Araştırma evrenini İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi, cerrahi ve iç hastalıkları kliniklerinde görev yapan yönetici hemşireler, hemşireler ve hasta bakıcılar oluşturmuştur. Araştırma 277 çalışanın katılımı ile gerçekleşmiştir. Araştırma sonucunda hemşireler ve hasta bakıcıların motivasyon durumlarını etkileyen faktörleri göz önüne aldığımızda her iki klinikte de genel olarak motive edici faktörlerin çalışanlara uygulanması noktasında sorunların olduğu ve hastane idaresiyle olan ilişkilerde güven bunalımının olduğu ortaya çıkmıştır. Her iki araştırma grubu, kendisi için en önemli özellik olarak sırasıyla; mesai arkadaşları ile iyi bir dayanışma içinde olma, üstleri tarafından iyi muamele görmek, sosyal olanakların bulunması seçeneklerini tercih etmişlerdir. Her iki klinik çalışanları açısından değerlendirmelere baktığımızda; cerrahi kliniklerde çalışanların iç hastalıkları kliniklerinde çalışanlara göre yarı yarıya kadar iş yükünün fazla olduğunu belirttikleri görülmektedir. Bu durum bize göstermektedir ki hemşire çalışma planlarının ve iş analizlerinin yapılırken, cerrahi klinikler ve iç hastalıkları kliniklerinin iş yükü analizlerinin yapılarak personel planlaması yapılması gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. İNGİLİZCE TEZ BAŞLIK Adı ve Soyadı : Gülgün Sabire SÜMERKAN Danışman Adı : Prof. Dr. Münir ŞAKRAK Program : Sağlık Kurumları Yöneticiliği lık Bilimleri Enstitüsü SUMMARY THE EVALUATİON AND COMPARİSON OF THE MOTİVATİONAL STATUS OF THE NURSES AND THE HOSPİTAL ATTENDANT CARETAKERS WORKİNG AT THE SURGERY CLİNİCS VERSUS İNTERNAL MEDİCİNE CLİNİCS Although the importance of motivation as a matter has been realised, the determination of motivation level of healthcare institutions' staff and policy decisions against the reducing factors of it are qualitatively and quantitatively very restricted in our country and most of it is limited to the work done by the institutions of private enterprises. By this thesis, clarification of the meaning and the concept of motivation and why companies should pay attention to the matter and choosing the correct method of motivation application are mentioned and within this context, contacting all nurses and caretakers of the Medical School of Istanbul University's internal diseases and surgical clinics as a university and a public hospital to determine the reducing and increasing factors of the motivation of these departments and to compare these two clinics in order to assist with the outcome in other scientific studies on this area and hospital applications was aimed. Managing nurses, nurses and caretakers of the surgical and internal diseases clinics of I.U. Istanbul Medical School was the medium for this research. 227 employees participated in the research. In the end of research considering the effective factors on the motivation conditions of nurses and caretakers it was revealed that generally in both clinics there were problems on the basis of the application of motivating factors to the employees and the hospital management was mistrusted. Both of the research groups rather being in solidarity with colleague, being treated nice by their superiors and having social benefits as the most important options in order for themselves. Evaluating the results of both clinical employees it is seen that the employees of the surgical clinic claim that their job is harder than the internal diseases clinic. This shows us the necessity of staff planning to be made after the work plans and work analysis for nurses and work plans and work intensity analysis for surgical and internal diseases clinics has been made.
Keywords: araştırma; Eğitim; Hastabakıcıları; Hemşireler; hemşirelik; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri