Abdülkahir El-Bağdadi’nin El-fark beynel Frak’ının metodu ve muhtevası - Işık, Ayhan (My University, 2005)
ABDÜLKÂHİR EL-BAĞDÂDÎ'NİN EL-FARK BEYNEL FIRAK'ININ METODU VE MUHTEVASI Bağdâdî, el-Fark beyne'l-Fırak adlı eserini yazmasındaki gayesinin: Ümmetin yetmiş üç fırkaya ayrılacağını belirten hadisi açıklayıp doğrulamak ve dalâlette olan fırkalar ile kurtuluşa ermiş olan fırkanın farkını göstermek olduğunu belirtir. Bağdâdî, İslam Mezheplerini hadiste belirtilen yetmiş üç sayısına göre tasnif etmiştir. Bu sebeple O, mezhepleri tasnif ederken devamlı yetmiş üç sayısını düşünmüş ve mezheplerin sayısını bu rakama denk getirmek için büyük gayret sarf etmiş, hatta bunun içinde çeşitli yollara başvurmuştur. Eser, genel olarak beş bölümden oluşmaktadır. Bağdâdî, birinci bölümde yetmiş üç fırka hadisini açıklamaktadır. Hadisin senet ve metinlerini vererek bu hadisin sahih olduğunu belirtir. İkinci bölümde, İslam Ümmetinin fırkalara ayrılışını açıklar. İslam Milletinin anlamını ve İslam Milletinin nasıl ayrılığa düştüğünü belirtir. Üçüncü bölümde, Dalâlette olan fırkaları sayar ve bunların her birinin tâlî kollarını ve ayrılık noktalarını belirtir. Bu fırkaların görüşlerini reddederken kimi yerlerde çok ağır ifadeler kullanmaktan da çekinmemiştir. Dördüncü bölümde, İslam'dan Olmadıkları Halde İslam'a Nispet edilen Fırkaları anlatmaktadır. Eserin son bölümünde ise, Kurtuluşa eren fırkayı, yani Ehl-i Sünneti anlatmaktadır. Sünnet ve Cemaat Ehl-i'nin sınıflarını, kurtuluşunu, üzerinde birleştikleri esasları, Sünnet Ehl-i'nin uyumu, fâzileti, eserlerini ve Ehl-i Sünnetin ilk Kelâmcılarını anlatarak eserini bitirmektedir.

METHOD AND CONTENTS OF THE WORK EL-FARK BEYNE'L-FIRAK BELONG TO ABDÜLKÂHİR EL-BAĞDÂDÎ Bağdâdî notes that the main aim of writing of the work el-Fark beyne'l-Fırak is; verifying of the hadit which testifies that the Islamic Community will be divided into seventy three parts and proving the differences between the parts which are in guidance and which have reached the salvation. Bağdâdî has classified the Islamic Sects as the number seventy three mentioned in the hadit. For that reason, while classifying the casts, he always has taken the number seventy three into consideration and has payed a big effort to make equal the number of the sects to this number, even he has applied various methods to find the way. The work consists of five chapters in general. In chapter one, Bağdâdî has explained the hadit which has seventy three parts. By giving the notes and texts the hadit, he has tried to testify that the hadit is true. In chapter two, he has explained the meaning Of Islamic Nation and the main reasons of division of Islamic Nation. In chapter three, he has enumerated the parts in Guidance and he has specified side branches of each and has specified the points of division. While refusing the opinions of these parts, he hasn't hesiated to use harsh words against them. In chapter four, he has specified the parts which not belong to Islam but deemed as a part of Islam. In final chapter of the work, he has specified the part namely Ehl-i Sünnet which has reached to Salvation. He has finished his work by stating the classes of Sünnet and Ehl-i Cemaat, Salvation of them, the main points which are admidtable between them, the harmony of Ehl-i Sünnet, its virtue, his works, and The First Utterers of Ehl-i Sünnet.
Keywords: Abdülkahir El-Bağdadi; Din; İslam ahlâk ve adâbı; İslam Dini; İslam Mezhepleri