Web belgeleri kümelemede benzerlik ve uzaklık ölçütleri başarılarının karşılaştırılması - Işık, Meltem; Çamurcu, Ali Yılmaz (Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2008)
İnternetteki web sayfalarının boyutları her geçen gün artmaktadır. Bu sayfalar içerisinde bulunan belgelere erişimde ya da bir belgeyi getirmede yeni teknikler geliştirilmektedir. Bu tekniklerden birisi de web belgelerini kümelemedir. Bu çalışmada, web sayfaları kümelemede belgelerin benzerliklerini bulan tekniklerden Öklid, Kosinüs, Pearson ve Genişletilmiş Jaccard iki ayrı veri setinde test edildi ve başarıları araştırıldı. Web belgelerini kümelemede yapılan testlerde, Öklid uzaklığının yüksek hata oranlarına neden olduğu gözlenmiştir. Benzerlik ölçütlerinde en iyi performansı sağlayan Kosinüs ve Genişletilmiş Jaccard benzerlikleridir. Yapılan deneylerin sonuçlarına göre, web belgeleri kümelemede Kosinüs benzerlik ölçütünün kullanılmasının uygun olduğu bulunmuştur.
Keywords: Benzerlik ölçütleri, belge kümeleme, belge madenciliği, veri madenciliği