Sosyal medya destekli ters yüz öğrenme modeliyle işlenen fen bilimleri dersinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi - Kandemir, Hanife (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı sosyal medya destekli ters yüz öğrenme modeliyle işlenen fen bilimleri dersinin 6.sınıf öğrencilerinin akademik başarısına, kendi kendine öğrenme becerisi, öz düzenleme beceri düzeyleri, eğlenme amacına duyarlı medya okuryazarlığı ve sosyal medya kullanım amaçlarına etkisinin incelenmesidir. Çalışmanın örneklem grubunu deney grubundan 26 katılımcı, kontrol grubundan 26 katılımcı olmak üzere 52 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Uygulamanın yapıldığı grupta fen bilimleri dersi sosyal medya destekli ters yüz öğrenme modeline göre sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri olmak üzere planlanmıştır. Öğrenciler sosyal medya aracı olarak Blogger uygulaması kullanmışlardır. Sınıf içi iletişimin sağlanması, sınıf dışı etkinliklerin paylaşımı ve öğrencilerin blog yazılarını paylaşmaları amacıyla sanal sınıf Google Classroom kullanılmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut MEB (2018) fen bilimleri müfredatı uygulanmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak akademik başarı testi, kendi kendine öğrenme becerisi ölçeği, öz düzenleme beceri ölçeği, eğlenme amacına duyarlı medya okuryazarlığı ölçeği ve sosyal medya kullanım amaçları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bir istatistik paket kullanılmıştır. Grup içi ön test-son test karşılaştırmalarında bağımlı gruplar t-testi kullanılırken, deney ve kontrol grubunun puanlarının karşılaştırılmasında bağımsız gruplar t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubunun akademik başarı ortalamaları her iki grupta da istatiksel olarak anlamlı şekilde artmıştır. Kendi kendine öğrenme becerisi, eğlenme amacına duyarlı medya okuryazarlığı ve sosyal medya kullanım amaçları ölçeği için kontrol grubu ve deney grubuna ait ön test puanları ve son test puanları karşılaştırıldığında ise iki grupta da istatiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmamıştır. Deney ve kontrol grubunun öz düzenleme becerisi son test puanları karşılaştırıldığında deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Sosyal medya destekli ters yüz öğrenme modeli öğrencilere esnek öğrenme ortamı sağlaması, öğrenme ihtiyaçlarını belirleyebilmesi; neyi, nerde, ne zaman izleyeceğine karar verebiliyor olması, ters yüz öğrenme modelinin uygulanmasında sınıf dışı etkinlikleri ile öğrenme sorumluluğunun öğrenciye bırakılması, sınıf içi etkinliklerinin öğretmen rehberliğinde öğrencinin aktif katılım göstermesi öz düzenlenme becerisini desteklemiştir. Bununla birlikte ters yüz öğrenme modelinin eğitimde teknolojinin doğru kullanımı açısından yenilikçi bir öğrenme modeli olması modelin eğitimde kullanımını kaçınılmaz kılmıştır. Bu bağlamda ters yüz öğrenme modelinin öğretimin farklı kademelerinde kullanılması, ters yüz öğrenme modelinin fen bilimleri dersinde uygulanması ve diğer derslerde de kullanımı önerilmektedir. Modelin eğitimde uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen, öğrenci ve veli eğitimlerinin sağlanması, okullarda gerekli internet alt yapısının olması ve okul fiziki şartlarının uygun olması gereklidir.

The aim of this study is to examine the effect of the science course taught with social media supported flipped learning model on 6th grade students' academic achievement, self-learning skills, self-regulation skill levels, media literacy sensitive to entertainment purposes and social media usage purposes. The sample group of the study consisted of 52 students, 26 participants from the experimental group and 26 participants from the control group. A quasi-experimental design with pretest-posttest control group was used in the study. In the experimental group, the science course was planned as in-class and out-of-class activities according to the social media supported flipped learning model. Students used Blogger application as a social media tool. The virtual classroom program Google Classroom was used to ensure in-class communication, to share out-of-class activities, and for students to share their blog posts. In the control group, the current MoNE (2018) science curriculum was applied. Academic achievement test, self- learning skills scale, self-regulation skills scale, media literacy scale sensitive to entertainment purpose, and social media usage purposes scale were used as data collection tools in the study. A statistical package program was used to analyze the data. While dependent groups t-test was used for in-group pre-test-post- test comparisons, independent groups t-test was used to compare the scores of the experimental and control groups. As a result of the study, the mean academic achievement of the experimental and control groups increased statistically significantly in both groups. When the pre-test scores and post-test scores of the control group and the experimental group were compared for self-learning skills, media literacy sensitive to entertainment purposes and social media usage purposes scale, no statistically significant difference was found in both groups. When the self-regulation skill post-test scores of the experimental and control groups were compared, a significant difference was found in favor of the experimental group. The social media- supported flipped learning model provided students with a flexible learning environment, they could determine their learning needs, they could decide what, where and when to watch, the responsibility of learning was left to the student with out-of-class activities in the implementation of the flipped learning model, and the active participation of the student in the classroom activities under the guidance of the teacher supported the self-regulation skill. However, the fact that the flipped learning model is an innovative learning model in terms of the correct use of technology in education has made the use of the model in education inevitable. In this context, it is recommended to use the flipped learning model at different levels of education, to apply the flipped learning model in the science course and to use it in other courses. For the implementation of the model in education, the Ministry of National Education should provide teacher, student and parent trainings, schools should have the necessary internet infrastructure and school physical conditions should be appropriate.
An investigation into the various variables in using of social media supported flipped classroom approach in science teaching
Keywords: Bilim; Blog; Blogger; Google Classroom; Media Literacy; Medya Okuryazarlığı Flipped Learning; Öğrenim ve öğretim; Öğrenme; Öğrenme Stilleri; Science; Social Media Supported Learning; Sosyal Medya Destekli Öğrenme; Study and teaching; Ters Yüz Öğrenme