Savaşlarda ve terör olaylarında medyanın tutumu (II. Körfez Savaşı Örneği) - Örgün, Mehmet Faruk (My University, 2004)
Gelişen teknoloji ve kile iletişim araçlarının artması sayesinde dünyamız küresel bir köy haleni geldi. Bu köyün muhtarlığını da medya yapıyor. Medyanın kamuoyunu etkileme gücü tartışılmaya devam etse de demokratik sistemlerde medyanın önemi ve gücü yadsınamaz. Medya, bazen eleştirilse bazen takdir edilse de demokratik sistemlerin önemli ve vazgeçilmez bir unsuru. Terör ve savaş gibi toplumların yaşadığı olağanüstü durumlarda medyanın önemi ve gücü daha da artmakta. Bilgi ihtiyacının arttığı bu tip ortamlarda, medyanın tutumu kamuoyunu etkileyen önemli faktörler arasına giriyor. Ancak bu zaman dilimleri aynı zamanda medya etiğinin en çok ihmal edildiği ve tartışıldığı dönemi de kapsıyor. Özellikle II.Körfez Savaşıyla birlikte medyanın tutumu iyice sorgulanmaya başlandı. Her geçen gün medyanın gücünü daha da fazla kullanan savaşın tarafları, II. Körfez Savaşında canlı yayınlarla bu ilişkiye yeni bir boyut kattı. Medyanın kamuoyunu bilgilendirmenin ötesinde daha çok yönlendirme amaçlı yayınlar yaptığı tartışmanın merkezine oturdu. Bu çalışmada, 11 Eylülle başlayan süreçte terör ve savaşlarda medyanın tutumunu değerlendirilmeye çalışıldı. Özellikle II. Körfez Savaşında yaşanan olaylar ve medyanın tutumu medya ve savaş kavramının değerlendirilmesi açısından tam bir laboratuar niteliğinde. But for the developing technology and mass communications our world became a global village. Headman of this village is the media.. Even there are discussions about the impression of media on public opinion, in democratic systems the force and importance of media can't be criticized. Media is indispensable and important fact of democratic systems also there are criticals and approvals on it. At the extraordinary situations which the societies live, importance and force of media becomes higher. At this time there is much more necessity for information. But also at this time ethics of media are the most neglected terms Especially with the Second Gulf War the attitude of media started to interrogate. The sides of the war who used the power of media, added new dimension with live broadcasts and programs. At the main point of discussions on media were not giving information but making orientation on society. In this work, we tried to evaluate the attitude of media at the wars and terror attacks, beginning the process of 11th September. Especially the experiences lived during the Second Gulf War and the attitude of media is a laboratory for understanding about media & war concept.
Keywords: Gazetecilik