Nübüvvet İnancı bağlamında Şa’rânî’nin İbnü’l-arabî yorumu - Çınar, Mahmut (My University, 2011)
İslam düşünce tarihi boyunca en çok tartışılan şahsiyetlerden biri hiç kuşkusuz İbnü’l-Arabî’dir. Onun birçok şarihi arasında İmam Şa‘rânî’nin özel bir yeri vardır. Şa‘rânî, İbnü’l-Arabî’nin Ehl-i Sünnet ekolüne mensup âlimlerle paralel düşündüğünü ileri sürmektedir. Bu düşüncesini onun el-Fütûhât isimli eserinden iktibaslar yaparak yorumladığı el-Yevâkit isimli eserinde temellendirmektedir. Bu eserde İbnü’l-Arabî ile kelâmcıların düşünceleri arasında mukayeseler yaparak aralarında önemli bir farkın olmadığını ispatlamaya çalışmaktadır. Tezimizde Nübüvvet inancı üzerinden Şa‘rânî’nin İbnü’l-Arabî’nin düşüncelerini yorumlaması ve bu yorumlarında ne kadar tutarlı olduğu sorgulanmaktadır. Her iki müellif velâyet ile nübüvvet arasında bir ilişki kurduklarından velâyet konusu da ele alınmaktadır. Anahtar Kelimler: Şa ‘rânî, İbnü’l-Arabî, nübüvvet, velâyet, içtihat, hatemiyyet.

İbn Arabi is one of the most contraversial person in the history of islamic thought. Imam Sharani has a special place his exegital work. Sharani argues that Ibn Arabi’s thought in line with the sunni school of thought. He articulated his thoughts on his book, el-Yekavit. He had a number of quatations from the el-Futuhat book and interpreted them accordingly. In this book, he tried to prove that there was not much differences between the Ibn Arabi and other theologians based on the comperasent between them. In my dissertation, I questioned how accurate Sharani’s interpretation and evaluations of Ibn Arabis thouhgt from the prophet perspective. Since both authors are connected the sainthood and prophethood, the sainthood was tackeled. Key words: Sarani, Ibn Arabi, prophethood, sainthood, interperetaion and conclusiviness.
Keywords: Kelam