Trakya’da yetişen lathyrus L. (fabaceae) türleri üzerinde sitotaksonomik araştırmalar - Güneş, Fatma (My University, 2000)
Bu çalışmada, Trakya'da doğal yayılış gösteren 19 Lathyrus türü (L.niger subsp.niger, L.palustris subsp.palustris, L.digitatus, L.pratensis, L.laxiflorus subsp.laxiflorus, L.tuberosus, L.undulatus, L.sylvestris, L.sphaericus, L.setifolius, L.annuus, L.hierosolymitanus, L.gorgoni var.pilosus, L.cicera, L.hirsutus, L.clymenum, L.ochrus, L.nissolia, L.aphaca) sitotaksonomik olarak incelenmiştir. L.tuberosus, L.hierosolymitanus ve L.setifolius Trakya için yeni kayıttır. Çalışmanın sistematik bölümünde, Trakya'da yetişen Lathyrus türlerinin teşhis anahtarı hazırlanmıştır. İncelenen örneklere ait ayrıntılı deskripsiyonları, çiçek açma zamanları, yetişme ortamları, Türkiye ve Trakya'daki yayılışları verilmiş ve harita üzerinde gösterilmiştir. Her türün renkli fotoğrafları, elle çizilmiş genel şekilleri, çiçek parçaları ve meyve özellikleri araştırmada yer almaktadır. Ayrıca üzerinde çalışılan türlerin tohum morfolojileri incelenmiş, tohumların şekil, büyüklük, renk, yüzey, hilum uzunluğu ve testa özelliklerini gösteren tablolar (Tablo 1, 2) hazırlanmıştır. Stereomikroskop ve Scanning Elektron Mikroskobu (SEM)'nda çekilmiş fotoğraflar çalışmaya eklenmiştir. Karyolojik çalışmalarda, Lathyrus türlerinin kromozomları, kök ucu hücrelerinden ezme preparat yapılarak sayılmış, L.palustris subsp.palustris (2n=42) dışında incelenen diğer türlerde kromozom sayıları 2n=14 olarak tespit edilmiştir. Kromozomların büyütülmüş fotoğrafları kullanılarak, kromozom boyu (C=L+S), uzun kol (L) ve kısa kol (S) ölçülmüş ve sentromerik indeks, nisbi boy hesaplanmıştır. Bu verilere dayanılarak her türe ait tablolar oluşturulmuş, karyogram ve idiogramları yapılmıştır.

In this study, 19 native taxa of Lathyrus, are grown in Thrace, such as L.niger, subsp.niger, L.palustris subsp.palustris, L.digitatus, L.pratensis, L.laxiflorus subsp.laxiflorus, L.tuberosus, L.undulatus, L.sylvestris, L.sphaericus, L.setifolius, L.annuus, L.hierosolymitanus, L.gorgoni subsp.pilosus, L.cicera, L.hirsutus, L.clymenum, L.ochrus, L.nissolia, L.aphaca, have been cytotaxonomically investigeted. L.tuberosus, L.setifolius and L.hierosolymitanus, are new records for the flora of Turkey-In-Europe. In the systematic section of this study, for the Lathyrus taxa, already recorded in Thrace, which were collected in the same region from 1996 to 1999, a key for the species been prepared. Examined specimens is shown the detailed descriptions of the species Lathyrus, the flowering time, the environment in which they are raised, how they are spread out in Thrace and Turkey. The chart also includes some general drawning pictures, flower parts, and the characteristics of their fruits. Furthermore, the seed morphologies of these kinds have been searched out and a table showing the forms, size, colour, and hilum characteristics of the seeds has been made. Some photos, taken under a stereomicroscope and the Scanning Electron Microscope (SEM), have been appended to this work. In karyological section, the chromosomes of the above-mentioned species of Lathyrus have been counted, by making a preparation out of their crushed root-tip cells. All kinds, except for L.pratensis, the number of the chromosomes has been determined as 2n=14. Using photographs of chromosomes, long arm (L), short arm (S), total length of the chromosomes were measured and centromeric index, average length were calculated. According to values of the results, caryograms, idiograms and charts were made for each different species.
Keywords: Biyoloji