Yabancı sermayeli işletmelerde görev yapan yöneticilerin kişisel duygusal zekâ algılamaları ile dönüşümcü liderlik davranışları arasındaki ilişki : bankacılık sektöründe bir araştırma - Aydın, Burcu (My University, 2015)
Yabancı Sermayeli İşletmelerde Görev Yapan Yöneticilerin Kişisel Duygusal Zekâ Algılamaları İle Dönüşümcü Liderlik Davranışları Arasındaki İlişki: Bankacılık Sektöründe Bir Araştırma Çalışmanın amacı yabancı sermayeli bankalarda görev yöneticilerin kişisel duygusal zekâ algılamaları ile sergilemiş oldukları dönüşümcü liderlik davranışları arasında bir ilişkinin olup olmadığını ortaya koymaya yöneliktir. Bu kapsamda değerlendirilen yöneticilerin kendilerine yönelik algılamaları ile çalışanlarının yöneticilerine yönelik algılamaları arasında herhangi bir farkın olup olmadığı da ayrıca araştırmaya konu olmuştur. Daniel Goleman en genel anlamıyla duygusal zekânın tanımını; “Kendimizin ve başkalarının duygularını tanıma ve bu duyguları düzenleyebilme yeteneği.” olarak ifade etmektedir. Dönüşümcü liderlik ise; takipçileri, başlangıçta beklenilenden daha fazlasını yapmaları konusunda isteklendirmektir. Duygusal zekâ ile dönüşümcü liderlik arasındaki ilişkinin değerlendirmesi amacıyla 88 maddeden oluşan “Duygusal Zekâ Ölçeği” ile 20 maddeden oluşan “Dönüşümcü Liderlik Ölçeği” kullanılmıştır. Toplamda 108 maddeden oluşan anket 32 şube müdürüne ve 128 banka çalışanına uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda elde edilen veriler duygusal zekâ seviyesi yüksek olan yöneticilerin daha fazla dönüşümcü liderlik davranışı sergilediğini göstermektedir. Çalışma sonucunda kendisi ile barışık, olumlu ruh haline sahip, stresli durumlarla başa çıkabilen ve şartlara uyum sağlayabilen yöneticilerin çalışanları üzerinde işlerin başarılacağına dair bir güven duygusu oluşturduğu, kişisel yeterliliklerine katkı sağladığı ve onlara esin kaynağı olduğu görülmüştür. Duygusal Zekâ, Dönüşümcü Liderlik

The Relationship Between the Perceptions of Emotional Intelligence Perceptions and Transformational Leadership Behaviors of Managers of Foreign Invested Companies: A Research on Banking Sector The aim of this research is to discuss the relationship between the perceptions of emotional intelligence and the transformational leadership behaviors of managers of foreign invested banks. In this context, it is also studied whether there are differences between the evaluation of the managers and the evaluation of the employees’ of the executives. In the broadest meaning, Daniel Goleman defines emotional intelligence as “the ability to recognize the emotions of self and the others, and ability to arrange these feelings”. Transformational leadership is to motivate the followers to do something more than they want at the beginning. In order to evaluate the relationship between emotional intelligence and transformational leadership, “Emotional Intelligence Scale” compromised of 88-items and “Transformational Leadership Scale” compromised of 20-items are used. 108-question survey is conducted to 32 departmental managers and 128 bank employees.Data gathered in the study show that the more the managers have high level of emotional intelligence, the more they show transformational leadership behavior. Study shows that managers who are at peace with themselves, able to handle stressful situations and adapt different conditions easily provide a sense of trust to their employees and contribute to their personal competence and are a source of inspiration to them. Emotional Intelligence, Transformational Leadership
Keywords: Banka Yöneticileri; Bankalar; Dönüşümcü Liderlik; Duygusal Zeka; Duygusal Zekâ; İşletme; Liderlik; Türkiye; Yönetim