Gelişen borsalar ve İMKB’ nin karşılaştırmalı özellikleri - Nazlıgül, Kadir (My University, 2006)
Uluslararası kıyaslamalar temel alındığında da Türkiye sermaye piyasasının derinliğinin ve genişliğinin, potansiyelinin oldukça altında olduğu gözlenmektedir. Ancak, 2001 yılından itibaren uygulanmaya başlanan İMF destekli makroekonomik istikrar programları ve ekonomide alınan yapısal tedbirlerle beraber yeni bir ortam yaratılmış, Türk lirasına olan güven artarken, enflasyon önemli bir düşüş sergilemiş, reel faizler gerilemiştir. Yakalanan büyüme trendinin sürdürülmesinin de, tasarruf edilebilir gelir düzeyini arttırması beklenmektedir. Bu çalışmada Türkiye’dekine benzer ekonomik krizlerin ardından uyguladıkları istikrar programları belirli bir başarıya ulaşmış gelişen ülke örnekleri değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin bir sonucu olarak bu ülke borsalarının karşılaştırılmalı özellikleri göz önüne serilmiştir. Sonuç olarak ülkemizde düşük enflasyon - düşük reel faiz ortamında hem menkul kıymet ihracı, hem de talebi yönünde hızlı bir gelişmeye olanak sağlayacağı incelenen ülke örneklerinde görülmektedir. Kadir NAZLIGÜL İstanbul, 2006 ÖZGEÇMİŞ 1976 İstanbul Doğumluyum. Bakırköy Lisesi’nden 1992–1993 öğretim yılında mezun oldum. 1994–1995 öğretim yılında İnönü Üniversitesi İ.İ.B.F. Kamu Yönetimi Bölümüne girdim. 2002-2003 öğretim yılında mezun oldum. Aynı yıl M. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Finansal Piyasalar ve Yatırım Yönetimi Bölümünde Yüksek Lisans Eğitimine başladım. Halen eğitimim devam etmekteyim. Kadir NAZLIGÜL İstanbul, 2006

When comparison has been made at international level, we se that depth and width borne by Turkish capital market remains well below its potential. However, a new medium has been able created thanks to IMF supported macro economical consistency program having begun from year 2001 together with structural precautions taken in terms of economy. This, resulting in increased trust in Turkish Currency, resulted in significant decrease at rate of inflation, causing real interest rates pulled down. Growth trend grasped is expected to result in increased level in terms of savings in earnings level. This study employs samples of countries similar in case to that of Turkey, which employed consistency programs after economic crises they went through, like ours in terms of nature. As a result of evaluation mentioned herein, we have given consider to features in comparative form sand manner of the stock exchange organizations of these states. As a result, we see that low inflation – low real interest rate medium in our country would result in terms of both, stock issue and demand for such as duly observed from sample countries that were placed under inspection. Kadir NAZLIGÜL Istanbul, 2006
Keywords: Borsalar; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası