Wistar ve gaers sıçanlarda çeşitli beyin bölgelerinde kalbindin içeren nöronların sayılarının karşılaştırılması - Altay, Gülseren (My University, 2016)
WİSTAR VE GAERS SIÇANLARDA ÇEŞİTLİ BEYİN BÖLGELERİNDE KALBİNDİN İÇEREN NÖRONLARIN SAYILARININ KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Talamus merkezi sinir sisteminde diensefalonun bir parçası olup, duyu, motor ve limbik fonksiyonlarda görevli çok sayıda nöron gruplarından meydana gelmektedir. Laterodorsal talamik nukleus’un fonksiyonu ve bağlantıları henüz tam olarak aydınlatılmamış olmasına rağmen, çeşitli çalışmalar lokasyonu ve benzer bağlantıları açısından nukleus thalami anterior ile benzerlik gösterdiğini belirtmiştir. Genetik Absans Epilepsili Sıçanlar (GAERS), absans epilepsinin poligenetik sıçan modeli için kullanılan deney hayvanları olarak bilinmektedir. Absans epilepsinin patogenezinde thalamokortikal döngüler önemli yer tutar. Kalsiyum bağlayıcı proteinlerden olan kalbindin Ca+2 taşınımında gerekli olan bir proteindir. Kalsiyum bağlayıcı proteinlerin hücre dağılımındaki dengesizlikler epilepsi gibi hastalıkların mekanizması ile ilişkili olabilir. Bu çalışma ile Wistar ve GAERS’ de genel beyin bölgelerinin de değerlendirilmesi ile kesitler karşılaştırıldığında, laterodorsal talamik nukleus, somatosensoriyal korteks, insular ve piriform korteks, supraoptik nukleus, stria medullaris thalami, amygdaloid nukleus, mediodorsal talamik nukleus ve hipotalamik nukleusların bir kısmında kalbindin içeren nöronların GAERS’de bir miktar azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular literatürde ilk defa tanımlanmaktadır. Anahtar Sözcükler: Kalbindin, Talamus, Laterodorsal talamik nukleus, GAERS THE COMPARISON OF THE NUMBER OF NEURONS CONTAINING CALBINDIN WITHIN THE DIFFERENT PARTS OF THEBRAIN BELONGING TO WISTAR AND GAERS

Talamus which is a part of the diensefalon in central nervous system has anatomical and functional importance. It consists of a lot of neuron groups which is assigned with sensory, motor and limbic functions. Genetic Absence Epilepsy Rats of Strasbourg (GAERS) are known as experimental animals used for polygenetic rat model of absence epilepsy. Thalamocortical loops are important in the pathogenesis of absence epilepsy. Calcium supplements of the binding protein with high affinity to calcium and it is a protein essential calcium transport. Imbalances in the distribution of intracellular calcium-binding protein can be associated with the mechanism of diseases such as epilepsy. In this study, we analysed the amount of neurons containing calbindin in laterodorsal thalamic nukleus comparing between the Wistar rats which were chosen as a control group and epileptic rats (GAERS) chosen as a lesioned group. When the brain areas are compared to one another, there is detected that calbindin levels are decreased in laterodorsal thalamic nukleus, somatosensorial cortex, insular and piriform cortex, supraoptic nukleus, thalamic medullary stria, amygdoloid nukleus, mediodorsal thalamic nukleus and hypothalamic nuclei. As can be see at other experimental models of epilepsy, the level of calbindin positive cells are decreased according to Wistar in this study. These results are the first findings in the literature. Key Words: Calbindin, Talamus, Laterodorsal thalamic nukleus, GAERS
Keywords: Anatomi; Tıp