Ankebut suresine göre İbadet’e karşı toplumsal tavırlar - Yılmaz, Muhammet (My University, 2003)
Bu çalışmada, İnsanoğlunun yaratılış gayesi olan İbâdet'e, kulluğa karşı sergilemiş olduğu tutum ve davranışlar, Kur'an-ı Kerim'in Yirmi Dokuzuncu suresi olan Ankebût Sûresi çerçevesinde tahlil ve izah edilmeye çalışılmıştır. Çalışma, giriş ve üç bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde; Tefsir ilminin Tanımı, önemi, çeşitleri ve Konulu Tefsir Metodu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, Ankebut Sûresi ne genel bir bakış yapılarak, bu surenin muhtevası ve diğer sûrelerle olan ilişkileri ortaya konmaya çalışılmış. İkinci bölümde, İbâdet ve Toplumsal Tavır kavramları farklı açılardan tanımlanmaya çalışılarak, Din-Toplum ilişkisi birey ve toplum açısından irdelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, Ankebut Suresinde İbâdet, kulluk kavramı ele alınarak; Hz.Peygamberin ilâhi kulluk çağrısına yönelik; mü'min, münâfık, müşrik, kâfir ve ehl-i kitab'ın göstermiş oldukları tutum ve davranışlar, aynı şekilde surede zikri geçen Hz.İbrahim, Hz. Lût, Hz. Şuayb ve Hz.Mûsâ'nın kavimleriyle olan diyalogları ve bunlara karşı kavimlerinin olumlu yada olumsuz tavırları ayetler ışığında açıklanmıştır.

İn this research, attitudes of mankind towards worship which is the main goal that lies behind the creation are examined in the light of the chapter of Ankebut which is the twenty - ninth chopter of the quran. This thesis, consists of introduction and three chapters. İn the introduction, a summary of the concept of tafsir, its importance, its types and the concept of sobject - based tafsir is given. İn the first chapter, a general Outlook of she chapter of Ankebut, its contents and its relation with the other chapters of the quran is given. İn the second chapter, the concepts of worship and social attitude are described from differend points of views and the relation between religion and society is studied. İn the third and last chapter, the attitudes and reactions of the believers, the hipocyrites, the politeists and the man of the book againts the bivine message of the prophet Muhammet(pbuh) are studied as the attitudes and reactions of the peoples of Lut, Şuayb, Moses againts them are analysed.
Keywords: Ayetler ve sureler (Kur’an); Din; Hadis ve hadis ilmi; İslam Dini