İbrahim Salâh EL-HÜDHÜD, Medḫal ila’l-baḥs̱i’l-belâġī - ARAZ, İSMAİL (My University, 2022)
Belâgat ve klasik Arap şiiri eleştirisine dair çalışmaların arttığı günümüz akademik dünyasında araştırmacı ile araştırılan konu arasındaki bağın mahiyet ve önemi gün geçtikçe artmaktadır. Araştırmacının hangi konuyu neden tercih ettiği, konuya uygun kaynakların nasıl tespit edileceği, çalışmanın birincil kaynaklarının hangi yöntemle ele alınacağı ve araştırmacı kimliğini ön plana çıkaran bir metin okumasının nasıl yapılacağı akademik çevrede giderek artan belâgat ve şiir eleştirisi eksenli çalışmalarda cevaplanmayı bekleyen önemli sorulardan sadece bir kısmıdır. Bu ve buna benzer soruların cevaplandırılması, araştırmacının kabiliyetini ve bu kabiliyet ölçüsünde ortaya koyduğu çalışmaların kalitesini yansıtması yönüyle hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla araştırmacı, incelemeye konu olan bir belâgat meselesini tetkike geçmeden önce bu meseleyi hangi yöntemle alımlayacağını ve meselenin karakteristik özelliklerinin bulunup bulunmadığını tespit etmelidir. “Klasik dönem belâgat eserleri nasıl okunmalıdır? Bir belâgat veya şiir eleştirisi konusu hangi eserde nasıl incelenmelidir? Belâgat merkezli bir araştırma nasıl yapılmalıdır? Belâgate dair çalışma yürüten bir araştırmacının müstağni kalamayacağı eserler hangileridir? Yapılacak bir araştırmada temel eserler ile ikincil eserlerin ayırt edilmesi zorunlu mudur? Belâgat konularına özgü araştırma metotları var mıdır? Belâgatle ilgili çalışmalar yürüten araştırmacı hangi metodu benimsemelidir?” şeklinde araştırmanın nitelik ve seyrini değiştirecek etkiye sahip birçok soru, sözü edilen tespit faaliyetinde gündeme gelmektedir.
مراجعة كتاب مدخل إلى البحث البلاغي لإبراهيم صلاح الهدهد