Yeni bir finansman aracı olarak sukuk (kira sözleşmesi) ve muhasebeleştirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Gerçek bir varlık üzerinde mülkiyet hakkı sağlayarak bu varlıktan gelir elde edebilmeyi sağlayan sukuk, talebin hızla artış gösterdiği yeni bir yatırım aracı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada; sukukun tanımı ve çeşitleri ifade edilerek, konvansiyonel tahvil ile arasındaki farklar açıklanmıştır. Ayrıca faizsiz finans sektörünün kapladığı alan, dolayısıyla sukuk enstrümanına olan potansiyel talep ortaya konmuş; sonrasında sukukun tarihçesine, ikincil piyasa işlemlerine değinilmiştir. Ardından ülkemizde sermaye piyasasında kullanılan sukuka benzer sabit getirili menkul kıymetler açıklanmış ve sukukun Türk sermaye piyasasına girişini sağlayan yasal düzenlemeler belirtilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise sukuk işlemlerinin kaynak kuruluş ve varlık kiralama şirketleri açısından muhasebeleştirilmesine yer verilmiştir.

Sukuk which provides an income by enabling the right of property on a real asset, is a new and increasingly demanded way of investment. In this study the definition and variations of sukuk is described and its diference from conventional bonds is stated. In addition to this, the place of noninterest finance sector finance sector consequently the potantial demand to sukuk instrument is clarified. Afer that the history of sukuk, the secondary market and sukuk index are discussed. Later on fixed income securities in Turkey s capital market, which are similar to sukuk, is defined and legal arrangements enabling the entrance of sukuk into Turkish capital market are described. As far the practice chapter accounting of sukuk operations were given in terms of parent and asset renting companies.
As a new financial instrument sukuk (leasing certificate) and its accounting
Keywords: İktisat; İşletme