Lomber disk hernisi ve kronik mekanik bel ağrısı olan hastalarda yürüyüşün zaman mesafe parametrelerinin karşılaştırılması - Bonab, Masoud Amır Rashedı (My University, 2017)
Amaç: Bu çalışma lomber disk hernisi ve kronik mekanik bel ağrısı olan hastalarda yürüyüşün zaman mesafe parametrelerinin karşılaştırılması amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya lomber disk hernisi olan 25, kronik mekanik bel ağrısı olan 25 ve kontrol grubu için 20 sağlıklı birey olmak üzere toplam 70 kişi dahil edildi. Bütün olgular “WIN TRACK” Yürüme Analizi Platformu üzerinde aynı gün içerisinde 10 tur yürütüldü. Bilgisayar ortamında 5 dinamik pedobarografi ve yürüyüşün zaman mesafe parametrelerinin sonucu kaydedilip aritmetik ortalamaları alındı. Hastaların ağrı şiddeti Visuel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Çalışma verilerinin analizinde SPSS Version 20.0 istatistik kullanıldı. Bulgular: Yapılan değerlendirmede lomber disk hernisi (LDH) ve kronik meknik bel ağrısı (KMBA) olan hastaların yürüyüşün zaman mesafe parametrelerinin hemen hemen tamamında hem iki grup arasında hemde sağlıklı kontrol gruba göre istatiksel açıdan anlamlı fark olduğu saptandı (p<0,05). Ağrı şiddeti ile yürüyüşün adım uzunluğu ve çift adım uzunluğu arasında güçlü, ağrı şiddeti ile kadans ve hızın arasında tam bir korelasyon saptandı (p<0,05). Regresyon analizi sonucunda sol alt ekstremite yürüme siklusu süresindeki değişimin %10’u ve yürüme hızındaki değişimin %74’ü ağrı ile ilişkili bulundu. Sonuçlar: Ağrı şiddetinin yürüyüşün zaman mesafe parametreleri üzerinde etkili olduğu belirlendi. Lomber disk hernisi ve kronik mekanik bel ağrısı olan hastaların tedavisinde yürüyüşün iyileştirilmesi de rehabilitasyon dahil edilmelidir.

Aim of the Study: This study was planned to comparison of spatiotemporal gait parameters patients with lumbar disc herniation and patients with chronic mechanical low back pain.Materials and Methods: In the study were included 70 patients, 25 with lumbar disc herniation, 25 with chronic mechanical low back pain and 20 healthy individuals for the control group. All cases were analysed with walkly in 10 tours on the WIN TRACK Gait Analysis Platform within the same day. Five of dynamic pedobarography and spatiotemporal gait parameters results were recorded and the arithmetic mean values were obtained. Pain intensity was assessed by visual analogue scale. SPSS Version 20.0 program was used for data analyses. Results: In this study, comperison of spatiotemporal gait parameters of patients with lumbar disc herniation (LDH) and patients with chronic mechanical low back pain (CMLBP) showed statistically significant difference between the two groups and the control group (p<0.05). There was a strong correlation between pain intensity and step length and stride length, and there was correlation between pain intensity and cadence and gait speed (p<0.05). As a result of the regression analysis, 10% of the change in the left extremity gait cycle duration and 74% of the change in the walking speed were associated with pain intensity.Results: Pain intensity can affect the spatiotemporal gait parameters. Rehabilitation programs include improving gait, should be considered in management of patients with LDH and CMLBP.
Keywords: Bel ağrısı; chronic mechanical back pain; Fizyoterapi; gait analysis; kronik mekanik bel ağrısı; Lomber disk hernisi; spatiotemporal gait parameters; yürüme analizi Lomber disc herniation; yürüyüşün zaman mesafe parametreleri