İstanbul’da mevcut cemevleri ve faaliyetleri - Rençber, Fevzi (My University, 2008)
1950’den sonra kırsal kesimden büyük şehirlere göç eden Aleviler, göç ettikleri büyük şehirlerde, inançlarını, kültürlerini sürdürmek vb. sebeplerden dolayı dernek ve vakıflar başlığı altında cemevleri ve kültür evleri kurarak hızlı bir şekilde örgütlenmeye başlamışlardır. Bu çalışmamda Türkiye ve dünyanın önemli merkezlerinden olan ve Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları İstanbul’da bulunan cemevlerini ve faaliyetlerini inceledim. Genel olarak Alevi örgütlenmesi: Dergahlar, vakıflar, cem ve kültür evlerinden oluşmaktadır. Cemevlerinin kuruluşunu, kuruluşuna öncülük eden önemli kişileri ve cemevlerinin sosyal, eğitim, kültürel, basın-yayın ve dini faaliyetlerini, cemevi yöneticileri ve Alevi dedeleriyle yaptığım görüşme, mülakat ve şahsi gözlemlerim ayrıca Alevilikle ilgili diğer kaynaklardan yararlanarak bu çalışmayı meydana getirdim. Yaptığım çalışmanın akademik camiaya faydalı olmasını umuyorum.

THE CEM EVLERI AND THEIR ACTIVITIES, IN ISTANBUL After their migration to big cities, Alevis created Cemevleri and cultural associations in order to sustain their believes and cultural activities, since 1950s. Cemevleri and their activities in İstanbul, an important center of Turkey and World, are the main focuses of my investigation. Moreover, a great majority of Alevis live in istanbul. Dervish lodge, foundations, Cem and culture centers, are the main elements of Alevis organizations. Establishment of Cemevleri, the leading personalities in establishment of cemevleri, and cemevleri’s social, educational, cultural and religious activities are the core issues of my investigation. After, I made interviews with Alevi Dedeleri, and visited all Cemevleri in İstanbul. And this thesis is came into existence as a result of these studies. I hope it will contribute to academic community.
Keywords: Alevilik; Cemevleri_İstanbul