Örgütsel stresin örgütsel sessizliğe etkisi : üniversite hastanesinde sağlık çalışanları üzerinde bir uygulama - Göral, Aslı Kayabaş (My University, 2014)
Örgütsel stres; çalışanların iş yaşamında değişen koşullara uyum sağlamaya çalışırken verdikleri tepkidir. Örgütsel sessizlik; çalışanların değişimi sağlayabileceklerinin farkında olmalarına rağmen, örgüt hakkındaki görüşlerini, değerlendirmelerini bilinçli olarak gizlemeleridir. Örgütsel sessizlik yöneticilerin desteği ile önlenmeli, çalışanlar sessizlik davranışını yönelmemelidir. Yönetici; kurumun misyon, vizyon ve değerlerini çalışanlara benimseten, çalışanların belirlenen hedefler doğrultusunda iş görmesini sağlayan kişidir. Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık çalışanlarının(hekim ve hemşire) sessizlik ikliminin stres ile ilişkisini ölçmek ve yöneticilerin sessizlik ikliminin farkındalığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda; iş gören doktor ve hemşirelerin stres ve sessizlik iklimi algısı ve yöneticilerin sessizlik iklimi farkındalığı sorgulanmaktadır. Stres alt boyutunda; sorumluluk, aşırı iş yükü, rol belirsizliği, rol çatışması incelenmiştir. Sessizliğin alt boyutunda ise; üst yönetim tutumu, bölüm yöneticisi tutumu, iletişim fırsatları, sessizlik davranışı, kendini korumaya ve sessizliğe dayalı sessizlik davranışları, ilişkileri korumaya dayalı sessizlik davranışı, ilgisizliğe boyun eğmeye dayalı sessizlik davranışı incelenmiştir. Stres ile sessizlik korelasyonları alınarak ilişki istatistiksel yöntemlerle analiz edilerek tespit edilmeye çalışılmıştır. Yöneticilere yönelik; yöneticinin tutumu, yöneticinin iletişim fırsatlarını desteklemesi, yöneticinin sessizlik davranışlarına yönelik yaklaşımları sorgulanmıştır. Araştırmaya katılan iş görenlerin ve yöneticilerin demografik özellikleri(cinsiyet, yaş, unvan, çalışma yılı, gelir düzeyi) ile sessizlik davranışları arasında ilişki olup olmadığı sorgulanmıştır. Analiz sonucunda; stres ile sessizlik arasında ilişkinin varlığı hipotezi kabul edilmiştir. Yöneticilerin örgütsel sessizliğe ilişkin farkındalığı yoktur. tsel stres, örgütsel sessizlik, yönetici farkındalığı, sessizlik iklimi, iş gören Organızatıonal stress is the employee’s reactions which they try to adapt the stressful environment among the employee’s in the workplace Organizational silence is that the performers conceal consciously their opinions and considerations about organization although they are aware of that they manage to change the conditions. The types of organizational silence are acquiescent silence, defensive silence and prosocial silence. Manager is the person who infuses his opinion into the employees and make them serve in accordance with the targeted objectives. This study is done on the purpose of evaluating the relationship between stress and climate of silence at Marmara University Pendik Training Research Hospital and stating the managers the climate of silence awareness. In this context, doctors’ and nurses’ perception of climate of silence and managers’ climate of silence awareness aspects of are examined. The stress sub- dimensions are examined in the workload, status ambiguity, responsibility, status confliction. In the silence sub- dimension, managerial behavior, service manager’s behavior, communication opportunities, the absence of voice, silence refer to be passive behavior and the silence refer to surrender on apathy are examined. The correlation analysis of stress and silence is done by the help of statistical methods so the relevance is made firm. Finally the managers’ law dimensions behavior, managers’ supporting the communication opportunities, managerial behavior against the silence behavior are examined. In this study, the participants are examized. Whether the employees and managers’ demographic characteristics such (as sex, age, position, seniority, level of income) and the silence behavior interrelate. Analysis; The relationship between stress and silence hypo thesis was accepted. There is no awareness of the managers on organizational silence. Organizational stress, organizational silence, manager’s awareness climate of silence, server.
Keywords: -- Türkiye; Hastaneler; İş Stresi; Örgütsel Stres; Psikoloji; Sağlık; Sağlık Personeli; Türkiye; Yönetim