Management information system application with client/ server architecture fopr GSM network planning - Ayyıldız, Murat (My University, 2000)
Yönetim bilgi sistemi , organizasyon içindeki çalışma ve karar vermeyi desteklemek için yöneticilere bilgi sağlayan düzenlenmiş bir veri kümesidir. Yönetim bilgi sistemi, bir şirketteki kendi iş çalişmaları hakkında bilgi sağlayan bilgisayar sistemleri için genel bir terimdir . GSM (Mobil iletişim için Evrensel Sistem) avrupa'da ve dünyanın diğer kısımlarında geniş çapta kullanılan sayısal mobil bir telefon sistemidir. GSM zaman bölüşümlü birçok erişimli erişimin bir varyasyonunu kullanır ve üç sayısal telsiz telefon teknolojilerinden (TDMA, GSM ve CDMA) en geniş kulanılan olanıdır. GSM veriyi sayısallaştırır ve sıkıştırır daha sonra bunu aşağıya her birinin kendi zaman alt parçacığı olan bir kanalla bir başka kullanıcı verili iki kanal beraberliğinde gönderir.GSM 900 MHz ya da 1800 MHz frekans bandi ile çalışır. GSM , avrupada standart telsiz telefon standartıdır. MoU'ya göre GSM , 120 milyon kullanicinin üstündene dünya çapinda kullanıcıya sahiptir ve 120 ülkede mevcutdur. Birçok GSM ağı operatörlerünün , yabanci operatörler ile birbirlerinin ağlarını kullanma anlaşmaları vardır ve kullanıcılar genellikle cep telefonlarının başka ülkelere gittiklerinde kullanabilirler. Istemci/ sunucu, biri diğerinden bir servis isteyen istemci olan ve istenen servisi yerine getiren sunucu olan iki bilgisayar arasında ki ilişkiyi tanımlar. Istemci/ sunucu düşüncesi bir bilgisayar üzerindeki programlarcada kullanılabiliyor olmasına rağmen, bunu bilgisayar ağında kullanmak daha önemli bir düşüncedir. Bir ağda, Istemci/ sunucu modeli iyi çalışan bir çok yerde bulunan dağıtık programların birbirlerine bağlanması için uygun bir yol sağlar. Bilgisayar işlemleri genellikle istemci/ sunucu modeli kullanırlar. Istemci/ sunucu modeli ağsal hesaplamanın ana düşüncesini olmuştur. Birçok iş uygulaması istemci/ sunucu modeli kullanmak üzere yazılmıştır. Alışılmış istemci/ sunucu modelinde sunucu aktif edilir ve istemcilerin isteklerini bekler. Tipik olarak, bir çok istemci bu sunucunun servislerini ortaklaşa kullanırlar. Hem istemci programları hemde sunucu programları genellikle daha büyük bir uygulamanın alt bölümleridir. GSM şebeke planlama kapsamayı ve kapasiteyi artırmak ,optimize etmek ve servis kalitesini artırmak için yeni baz istasyonu planlama ve gerçekleştirme işidir. GSM şebeke planlamacılar için organize olmuş bir veritabanı yoktur. Bunun sonucu olarak, şebeke planlamacılar için plan yapmak mevcut şebekeyi takip etmek ve şebeke planlama yönetimi için ise detaylı rapor almak oldukça zordur Şebeke planlamacılar ve tesisçiler için, bir baz istasyonunun kurulumununun iş akışını organize eden bir araç yoktur. Gruplar arasında ki bütün iş emirler bilgileri e-posta ve telefonla akmaktadır. Bu nedenle bir baz istasyonunun kurulum süresi artmaktadır. Şebekenin hızlı gelişmesi ve bir çok sayıdaki pazarlama ve teknik parametreler planlamacıların iş yaparken elle optimal çözümler bulabileceği durumu büyük çapta geçmiştir. Bu projenin amaçlarından biri bu elle yapılan işleri azaltmak ve radyo hücre planlamacıların daha kolay baz istasyonu planlayabilmesi için baz istasyonu, baz istasyon grubları ve komşuluk ilişkileri, frekansları ve baz istasyonu paremetrelerini kapsayan organize olmuş bir veritabanı sağlamaktır. GSM şebekesinin servis kalitesini artıracak bazı raporlar verecektir. Bu projenin diğer amacı şebeke planlama yönetimine mevcut şebeke planlama ekipman durumu bilgisini sağlamaktır. Bu bilgi karar vermeyi desteklemek için baz istasyonu, baz istasyon gruplarını, alıcı/ verici, santrallerin gelişimini kapsamaktadır. Aynı zamanda, GSM network plannlama ve yapılması İş Akışı Yönetim sistemi eklenecektir. Aynı zamanda iş akış modulüde uygulamaya eklenecektir. Bu projenin ana amacı GSM şebeke planlaması için, yeni bir baz istasyonu kurulumunun verimliliğini artırmak ve karar verilişi desteklemektir. Ticari başarıdan önce olması gereken bir ağın yüksek kalitede servisidir. GSM şebeke planlama bir çok uğraştırıcı optimizasyon problemini getirir. GSM operatörleri şebekenin altyapısının ilk tasarımı ve sonra ki değişimi ile uğraşmak ve radyo kaynaklarını verimli şekilde kullanmak zorundadır. Eğer şebeke planlama yönetimi detaylı bilgi alabilirlerse mevcut durum hakkında daha doğru karar verebilirler. Eğer şebeke planlamacı var olan baz istasyonları hakkında bilgi alabilirse daha kolay ve daha doğru planlama yapabilecektir. Gruplar arasındaki iş emir bilgileri bir uygulama tarafından kotarılabilinirse, bir baz istasyonunun kurulum süresi azalacaktır. eğer bütün haberleşme bir iş akış modulü tarafından kotarılabilinirse yanlış anlamalar azalacaktır. Uygulamanın mimarisi İstemci/ sunucu mimarisi olacaktır. İstemci/ sunucu mimarisi ile kullanıcı sistem arabirimi genellikle kullanıcının masaüstü ortamında ve birçok istemciye cevap veren veritabanı yönetim sistemi ise genellikle çok daha güçlü bir sunucuda bulunur. İşlemlerin yönetimi, kullanıcı arabirimi oramı ile veritabanı yönetim ortamı sunucusu arasında bölüşülür. Veritabanı yönetim sunucusu bazı saklanmiş prosedürler ve tetikler barındırır. Birçok yazılım firması iki katmanlı istemci/ sunucu mimarisinde yazılımın geliştirilmesini kolaylaştırıcı yazılım araçları sağlarlar.Istemci/ sunucu yazılım modeli merkezcil, mainframeler,zaman paylaşımlı bilgisayarlara nazaran kullanılabilirliğin, esnekliğin ve ölçülü geliştirilmesi yönünde tasarlanmış çok yönlü, mesaj tabanlı, modüler bir altyapıdır. Bu uygulamanın istemci yanı Sybase PowerBuilder Enterprise kullanarak yazılacaktır. Veritabanı yönetim sistemi olarak ise Sybase Adaptive Server Enterprise olacaktır. Veri modellemede Logic Works Erwin, Sybase S-Desing Data architect ve System Engineer adındaki bir kaç CASE aracı kullanılacaktır
Keywords: TELEFON-CEP TELEFONLARI