Hizmet sözleşmelerinde rekabet yasağı sözleşmesi - Kortaş, Arda (My University, 2019)
Rekabet yasağı sözleşmeleri hukukumuzda 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 444. İla 447. Maddeleri arasında düzenlenmektedir. Rekabet yasağı sözleşmeleri bir yandan işçinin ekonomik geleceğini koruma altına almayı amaçlamakta diğer yandan ise işverenin korunmaya değer menfaatlerini koruma altına almaya çalışmaktadır. Bu çalışma içerisinde rekabet yasağı sözleşmesinin benzer nitelikli sözleşmelerden farkları incelenmiş devamında geçerlilik şartları incelenmiştir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan ve tartışmalı olan konuların başında gelen rekabet yasağının sınırlandırılması karşılaştırmalı hukuk bilgi ve örnekleri ekşiliğinde ve Yargıtay kararları ışığında incelenmiş, okuyucunun bu konudaki kafa karışıklığı giderilmeye çalışılmıştır. Rekabet yasağı en önemli noktalarından biri olan ihlal kısmı incelenmiş değişik örnek ve Yargıtay kararları eşliğinde işçilerin sorumlulukları ve özellikle tazminat ve cezai şart yükümlülükleri açıklanmıştır. Son kısımda ülkemizde halen başlangıç döneminde olan rekabet yasağı sözleşmelerinin son bulma halleri ve özellikle görevli yetkili mahkeme ayrımlarına değinilmiştir.

Non-competition contracts are regulated in our law between articles 444 and 447 of the Turkish Code of Obligations No. 6098. Non-competition contracts aim to protect the economic future of the worker and to protect the interests of the employer. In this study, the differences between the agreements of non-competition agreements and similar qualifications were examined and their validity conditions were examined. The limitation of the prohibition of competition, which is one of the most frequently encountered and controversial issues in practice, was examined in the light of comparative legal knowledge and examples and in the light of the decisions of the Supreme Court of Appeals. The prohibition section, which is one of the most important points of the prohibition of competition, has been examined and the responsibilities of the workers and especially the obligations of compensation and punishment are explained with different examples and decisions of the Court of Cassation. In the last part of the article, the breakdown of competition prohibition agreements, which are still in the beginning period in our country, and the distinctions of competent court in particular are mentioned.
Keywords: Civil law; Hizmet Akdi Non-compete; Hukuk; Labour Contracts; Law; Medeni hukuk; Rekabet Yasağı