Avrupa Parlamentosu’nun Avrupa Birliği dış politikası kararlarına etkisi - Alakuş, İmren (My University, 2021)
Avrupa Birliği’nin dış politika alanındaki mevcudiyeti tartışmalı bir konudur. Yaklaşık otuz yıl önce Birlik düzeyinde ortak dış ve güvenlik politikası oluşturulmasına rağmen bu politikanın etkililiği ve üye devletlerin tek sesli olma becerileri sorgulanmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği’nin dış politika alanı hükümetler arası nitelikte olduğundan ulus üstü kurumların yetkileri genellikle sınırlıdır. Fakat Avrupa Parlamentosu, seçimle oluşturulan tek organ olduğu için onun kapasitesi ve yetkileri her alanda olduğu gibi dış politika alanında da önem teşkil etmektedir. Avrupa Birliği’nin antlaşmaları ve resmi dokümanları dış politika alanında Avrupa Parlamentosu’na kısıtlı yetkiler vermektedir. Fakat Avrupa Parlamentosu, bu sınırlı yetkileri tam ve etkili biçimde kullanmak için çaba göstermektedir. Aynı zamanda Parlamento, bu resmi yetkilerinden ayrı olarak dış politika alanına etkide bulunabilecek diğer güç alanlarını kullanmaktadır. Kısacası, Parlamento dış politika alanına etkide bulunabilmek için önemli uğraşlar vermektedir. Bu sebeple çalışma, iki örnek olay (Kosova ve Ukrayna) temelinde Parlamento’nun dış politika konularına yönelik tutum ve eylemlerini analiz etmeye çalışmaktadır. Avrupa Birliği’nin bir bütün olarak örnek olaylara ilişkin tutum ve eylemleri ve Parlamento’nun bu olaylara bir uluslararası kurum organı olarak yaklaşımı incelenmiş ve böylece Avrupa Parlamentosu’nun, Birliğin dış politika alanına etkisi analiz edilebilmiştir. Bu analizde normatif güç kavramı kullanılarak iki örnek olayda da Parlamento’nun normlar temelinde tutum benimsediği ve buna göre hareket ettiği saptanmıştır. Bu noktada Parlamento’nun, Birliğin dış politika alanındaki tutum ve eylemlerine etkisi minimum düzeyde olmasına rağmen üçüncü ülkelerdeki Birlik algısına önemli ölçüde temas ettiği sonucu çıkarılabilmiştir.

The presence of the European Union in the field of foreign policy is a controversial issue. Despite the formation of a common foreign and security policy at the Union level nearly thirty years ago, the effectiveness of the policy and the ability of member states to be single voice continue to be questioned. Since the foreign policy field of the European Union is of an intergovernmental nature, the powers of supranational institutions are usually limited. However, since the European Parliament is the only elected organ, its capacity and powers are important in the field of foreign policy as in every other field. Treaties of the European Union and other official documents give limited powers to the European Parliament in the field of foreign policy. But the European Parliament strives to use these limited powers fully and effectively. At the same time, the Parliament uses other areas of power apart from its official powers that can have an impact on foreign policy. In short, the Parliament is making significant efforts to have an impact on foreign policy. For this reason, the study tries to analyze the attitudes and actions of the Parliament on foreign policy issues based on two case studies (Kosovo and Ukraine). The attitudes and actions of the European Union as a whole regarding the case studies and the approach of the Parliament to these cases as a body of the international institution were examined and thus the impact of the European Parliament on the foreign policy of the Union could be analyzed. In this analysis, using the normative power concept, it was determined that in both cases, the Parliament adopted an attitude based on norms and acted accordingly. At this point, it can be concluded that although the effect of the Parliament on the attitudes and actions of the Union in the field of foreign policy is at a minimum level, it has significantly touched the perception of the Union in third countries.
Keywords: Avrupa Birliği; Avrupa Birliği-Kosova İlişkileri; Avrupa Birliği-Ukrayna İlişkileri; Avrupa Parlamentosu; Common Foreign and Security Policy; European Parliament; European Union; European Union-Kosovo Relations; European Union-Ukraine Relations; International relations; Normatif Güç; Normative Power; Ortak Dış ve Güvenlik Politikası; Parlamenter Diplomasi; Parliamentary Diplomacy; Uluslararası ilişkiler