Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de serbest bölge uygulamları ve Türkiye’deki uygulamların AB’ye uyum, mali uygulamalar ve iktisadi sonuçlar açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi - Onursal, Deniz (My University, 2007)
AVRUPA BİRLİĞİ’NDE VE TÜRKİYE’DE SERBEST BÖLGE UYGULAMALARI VE TÜRKİYE’DEKİ UYGULAMALARIN AB’YE UYUM, MALİ UYGULAMALAR VE İKTİSADİ SONUÇLAR AÇISINDAN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Hızla küreselleşen dünyada, özellikle ekonomik anlamda ulusal sınırların önemi kalkmış, uluslararası rekabetin ön plana çıktığı bir ortam oluşmuştur. Bu durum devletleri, ekonomik ve ticari politikalarını bu yönde belirlemeye zorlamıştır. Serbest bölgeler, global ekonominin ve sınırlar ötesi rekabet ortamının bir parçası olan veya olmak isteyen ülkelerin, kendi ihtiyaçları ile sosyal ve ekonomik durumlarına göre sınırlarını belirledikleri bir dış ticaret politikası olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de oldukça geniş bir yere sahip olan serbest bölgeler, ülkemiz için üretim ve ihracatı artırma amacıyla bir dış ticaret politikası olarak uygulanmaktayken, Avrupa Birliği’ndeki uygulamalar daha ziyade ticari işlemleri kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan bir gümrük rejimidir. Bu çalışma ile Türkiye ve Avrupa Birliği’ndeki serbest bölge politikaları karşılaştırılmalı olarak ortaya koyulmaya ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki uygulamaları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Türkiye’deki serbest bölge uygulamalarının özellikle sağlanan teşvikler açısından Avrupa Birliği ülkelerinden farklılıklar taşıdığı ve bu farklılıkların uyum sürecinde bir takım problemlere neden olduğu görülmektedir.

FREE ZONE APPLICATIONS IN EUROPEAN UNION AND TURKEY AND EVALUATION OF THESE APPLICATIONS IN TURKEY IN THE FRAMEWORK OF ACCESSION, ECONOMIC APPLICATIONS AND RESULTS International competition is increasing in the global world where national borders lost their importance in terms of economy. This situation has directed countries to design their policies accordingly. Free zones are one of the elements of country policies that aim to be a part of the global economy and international competition where they are able to draw the borders according to their own social and economic situation. Free zones, which are found frequently in Turkey, are used to increase production and exports in contrast to the European applications where free zones are used mostly to facilitate commercial operations. This study aims to compare different free zone applications in Turkey and Europe and tries to evaluate the applications in Turkey during the accession period. It can be seen that there are application differences in Turkey in terms of incitements in contrast to applications in Europe and there are problems associated with these differences during the accession period.
Keywords: Avrupa Birliği_Türkiye; Mali Hukuk; Serbest Bölgeler_Türkiye; Vergilendirme