Kadın öykü yazarlarında aile (2000-2010) - Tunçsan, Tuba (My University, 2016)
Kadın öykü yazarlarının 2000-2010 yılları arasında yayımlanan öykü kitaplarında aile temasını ele alış biçimleri bu çalışmanın konusu olmuştur. Ailenin toplumla ilişkisi ve aile bireyleri arasındaki ilişkiler, öykülerde incelenen ana mevzulardır. Toplumun parçası olan ailenin toplumla ilişkisi ve aile bireyleri arasındaki ilişkiler kadının bakış açısından öykülere yansıtılmıştır. Kadın yazarlar, aile temasını işlerken kadına ait sorunları ön plana çıkarmışlardır. Kadının toplumsal ve bireysel konumunu, kimliğini öykülere yansıtmak birçok kadın yazarın amacı olmuştur. Bu çalışmada, kadın yazarların kaleme aldığı öyküler toplum ve aile, aile bireyleri arasındaki ilişkiler olmak üzere iki ana başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın savunduğu tezlerden biri; toplumun bir parçası olan ailenin, toplumsal yaşamdan etkilendiğidir. İncelenen öykülerin tamamına yakınında; aile içerisindeki rol, görev ve ilişkilerin toplumun kabul ettiği gelenekler çerçevesinde şekillendiği görülmüştür. Ataerkil düzenin hâkim olduğu aile yapısında, geleneksel anlayışın kadın üzerinde baskı yarattığı da çalışmanın ulaştığı bir diğer sonuçtur. Erkeği, ailenin reisi gücün simgesi olarak kabul eden gelenekler, kadının aile içerisinde ezilmesine neden olmuştur. Kadın yazarların aile ile ilgili meselelere yaklaşımlarında kadından yana bir tavır sergiledikleri de görülmüştür. Kadın duyarlılığı ile öykülere yansıtılan aile içi meseleler ve aile bireyleri arasındaki ilişkilerde kadına ait sorunlar ön plana çıkmış; kadına yüklenen toplumsal cinsiyet rolleri, kadının baskı altında tutulması eleştirilmiştir. kadın, öykü.

This study's subject is the story authoress approaches to family theme in their storybooks which were published between 2000-2010 years. The relationship between the family and the society and the relationship between the family members, are the main subjects which were studied in the stories. The relationship between, the family which is part of the society, and society; and the relationship between the family members; were reflected to the stories from the perspective of women. Women authors, while handling the family theme, brought women issues to the fore. Reflecting the women's social and individual position and identity to the stories has been the aim of many women writers. In this study, the stories which women writers wrote up, were examined under two main headings namely relationship between society and family; and relationship between family members. One of the thesis defended in this study is that; the family which is a part of society, is affected by the social life. In nearly all examined stories; role, duties and relationships in the family, have been seen that are shaped in accordance with the traditions which are accepted by the society. The another result of this study is that; in the family structure which is under domination of patriarchal system, the traditional understanding put pressure on women. The traditions which considered the men as the head of the family and the symbol of power; caused the oppression of women in the family. In woman authors' approach to matters relating to the family have been seen that they take a stance in favor of women. In the issues among family and relationships between family members which are reflected in stories by female sensitivity, issues of women come to the fore; gender roles attributed to women and repression of women have been criticized. family, women, story.
Keywords: Aile, Edebiyatta; Hikaye; Kadın yazarlar; Türk edebiyatı