Value at risk: risk ölçümünde yeni bir yöntem ve portföy riskinin ölçümü üzerine bir uygulama - Kapucu, Hakan (My University, 2003)
VALUE AT RISK: RİSK ÖLÇÜMÜNDE YENİ BİR YÖNTEM VE PORTFÖY RİSKİNİN ÖLÇÜMÜ ÜZERİNE BİR UYGULAMA Son on yıl içerisinde portföy yatırımları üzerindeki kısıtların ortadan kalkması, ülkeler arasındaki fon transferini kolaylaştırmış, bu da yüklenilen riskin çeşitliliğini ve derecesini artırmıştır. Baring’s Bank, Metallgesellschaft ve Daiwa Bank gibi büyük finansal kuruluşların beklenmedik iflaslarıyla birlikte ortaya çıkan bu yeni durum, uluslararası kurumsal yatırımcılar ile risk yönetimi alanında çalışan akademisyenleri hesaplaması daha kolay, daha hızlı ve daha etkin bir raporlama olanağı sağlayan yeni risk ölçüm yöntemlerinin geliştirilmesi yönünde zorlamıştır. Value-at-Risk yöntemi, bu gereksinmeye bağlı olarak geliştirilen ve son yıllarda en çok kullanılan yöntemlerden biri olmuştur. Value at Risk(VaR), normal piyasa koşulları altında, belirli bir güven ya da olasılık düzeyinde, belirli bir zaman dilimi boyunca, bir menkul değerin ya da bir portföyün değerinde beklenen en büyük kayıp olarak tanımlanabilir. Bu çalışmanın amacı, Varyans-Kovaryans Yaklaşımı yöntemlerinden biri olan Normal Yöntem’den hareketle Markowitz’in Ortalama-Varyans modeline göre optimal İMKB Ulusal-30 portföyünün belirlenmesi ve optimal portföyün gelecekteki bir andaki Value at Risk değerinin tahmin edilmesidir. Tahmin yöntemi olarak kısa süreli tahminlerde başarılı sonuçlar üreten ARIMA(Autoregressive Integrated Moving Average) model kurma yöntemi yeğlenmiştir. Öncelikle eşit ağırlıklı IMKB Ulusal-30 portföyünün varyansı temel alınarak en az İMKB Ulusal-100 endeksi getirisi kadar getiri sağlayacak optimal portföyün ağırlıkları belirlenmiştir. Amaca uygun olarak optimal portföyün VaR değeri eşit ağırlıklı portföyün VaR değerinden düşük çıkmıştır. Daha sonra ARIMA modelinden elde edilen regresyon denklemleri kullanılarak bir günlük tahmin yapılmış ve optimal portföyün VaR değeri hesaplanmıştır. Son olarak, modelin geçerliliğini ortaya konması bakımından gerçekleşen değerler ile karşılaştırılmıştır.

VALUE AT RISK: A NEW METHOD FOR MEASURING RISK AND AN APPLICATION ON THE MEASUREMENT OF PORTFOLIO RISK Recently, removing of constraints on portfolio investments makes capital flows easy between countries, so that increased varieties and level of risk. After unexpected bankruptcies of huge financial institutions as Baring’s Bank, Metallgesellschaft and Daiwa Bank, international investors and academicians who study on risk management motivate for developing new methods for measuring risk which easier to calculate, faster and more effective to report. Value-at-Risk which is most popular method in decade is developed for that requirement. Value at Risk(VaR), can be defined as the maximum expected loss on an investment over a specified horizon given some confidence level. Main purpose of this study is to determine optimal portfolio composition of ISE-30 in according to Markowitz’s Mean-Variance Model and to estimate optimal portfolio VaR in a future date, using Normal Method which is one of the Variance-Covariance Approaches. It is prefered ARIMA(Autoregressive Integrated Moving Average) method for estimation. According to this model, optimal portfolio VaR is estimated for one day and compared with real values.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Portföy Yönetimi; Risk Yönetimi; Yatırım