Isıl püskürtme yöntemiyle oluşturulan molibden ve molibden esaslı kaplamanın mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Şener, İbrahim (My University, 2004)
ISIL PÜSKÜRTME YÖNTEMİYLE OLUŞTURULAN MOLİBDEN VE MOLİBDEN ESASLI KAPLAMANIN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde endüstrinin en önemli problemlerinden birisi, üretim makinalarında meydana gelen aşınma arızalarıdır. Üretim sistemi otomasyona doğru gittikçe birim zamanda üretim miktarları da artmaktadır. Bu nedenle bakım ve onarım büyük önem kazanmaktadır. Çünkü hareketli parçalardaki aşınma ve ortamın etkisinden dolayı oluşan korozyondan doğan kayıplar ekonomik açıdan büyük değerler oluşturmaktadır. Bu zararlardan korunmak için metal yüzeyi çeşitli yöntemlerle kaplanır. Yapılacak kaplamanın cinsi metale, ortama, daha sonra yapılacak imalat işlemlerine, parçanın şekli ve boyutuna bağlıdır. Kaplamalar fiziksel, kimyasal ve elektrokimyasal olmak üzere üç ana guruba ayrılır. Bu çalışmada kullanılan ısıl püskürtme yöntemi fiziksel bir yöntemdir. Parçaların aşınma dayanımını artırmak için ısıl püskürtme metodu ile temas yüzeyleri kaplanır. Isıl püskürtme kaplamaların ana çalışma prensibi ergimiş ve/ veya kısmen ergimiş metallerin kuvvetli gaz basıncı altında altlık malzemeye püskürtme işlemine dayanır. Bu çalışmanın amacı metallerin aşınmaya, korozyona karşı korunabilmesi ve dekoratif özellik kazandırılması için metale ısıl püskürtme yöntemiyle oluşturulan molibden ve molibden esaslı kaplamanın, mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesidir. Aralık, 2004 İbrahim ŞENER

INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF MOLIBDEN AND MOLIBDEN BASED COATINGS FORMED BY THERMAL SPRAY METHOD Today, the wear failure of production machines is one of the most important problems of the industry. Application of automation in production results in increases in productivity. In order to achieve a continuous production, maintenance of equipment becomes very important. Wearing of moving parts and corrosion losses mean irreversible financial problems. In order to protect the surfaces from the wear failure, the surfaces are coated by different methods. The type of coating material depends on the substrate, the working conditions of machine, finishing operations on the coating surfaces and shape and dimensions of product. Coatings are divided into three main groups: physical, chemical and electrochemical. In this study thermal spray method is used. This method is a physical coating method. To increase the wear resistance, contact surfaces of parts are coated by thermal spray method. The principle of thermal spray method is to spray molten or semi-molten coating material onto the substrate under high gas pressure. The aim of this study is to investigate the microstructure and mechanical properties of molibden and molibden based coatings applied by thermal spray to obtain wear, corrosion resistant and decorative surfaces. December, 2004İbrahim ŞENER
Keywords: Kaplama; Metal Eğitimi