Eşlik desteğinin armoni ve solfej eğitimindeki başarı düzeyine etkisi - Bağcı, Hakan (My University, 2009)
EŞLİK DESTEĞİNİN ARMONİ VE SOLFEJ EĞİTİMİNDEKİ BAŞARI DÜZEYİNE ETKİSİ Bu araştırma, Müzik alanıyla ilgili bölümlerde verilen genel olarak anılan ismiyle Solfej (Müziksel İşitme Okuma Yazma) ve Armoni derslerinde eşlikli ders işlemenin öğrencilerin bu derslerdeki başarıları üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ikincil bir amacı ise bu derslerdeki başarının hangi demografik değişkenlerden etkilendiğini araştırmak olmuştur. Araştırmada eşlik aracı olarak piyano kullanılmış ve her iki ders için ayrı deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Deneylerde yer alan denekleri ve demografik verileri elde etmek üzere örneklem grubunu Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi nda okumakta olan öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın deneysel deseni, öntest-sontest kontrol gruplu model üzerine işlenmiştir. Başarı düzeyini ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından her iki ders için de başarı testleri geliştirilmiştir. Solfej ile ilgili deneyde denekleri nda okumakta olan birinci sınıf öğrencileri oluşturmuş, bu öğrencilerin 17’si deney grubunda, 16’sı ise kontrol grubunda yer almıştır. Deney grubu derslerinde yapılan her türlü etkinliğin duyurulması, işlenen parçaların fonksiyonlarının duyurulması, dersin daha çoksesli ve daha işitsel bir nitelik kazanması sağlanmıştır. 14 haftalık deney sonucunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin derste gösterdikleri başarı düzeyi kontrol grubunda yer alan öğrencilere göre anlamlı farklılık göstermiştir. Armoni ile ilgili deneyde denekleri nda okumakta olan ikinci sınıf öğrencileri oluşturmuş, bu öğrencilerin 21’i deney grubunda, 22’si ise kontrol grubunda yer almıştır. Deney grubu derslerinde armonk analizi yapılan eserlerin, şifreli bas çözümlerinin ve soprano çözümlerinin, konu işlenirken yavaşça ve sıklıkla duyurulması amaçlanmıştır. 14 haftalık deney sonucunda, deney grubunda yer alan öğrencilerin derste gösterdikleri başarı düzeyi, kontrol grubunda yer alan öğrencilere göre anlamlı farklılık göstermiştir. Eşlik desteğinin Solfej ve Armoni derslerindeki başarı düzeyini arttırdığı sonucu elde edilmiştir. Demografik değişkenler incelendiğinde; Yaş düzeyine göre solfej ve armoni başarısının farklılık gösterdiği, yaş düzeyi yükseldikçe, müzikal deneyim arttıkça solfej ve armoni derslerinde başarının da yükseldiği; Mezun olunan lise türüne göre Solfej ve Armoni derslerindeki başarı düzeyinin her iki derste de farklılaştığı; Genel olarak konservatuar mezunlarınn diğer okul türü mezunlarına göre daha yüksek düzeyde başarılar gösterdiği, Liseden mezun olunan alan türüne göre Solfej dersinde başarı düzeyinin farklılaştığı, Anadal çalgısına göre Solfej dersinde başarı düzeyinin farklılaştığı görülmüştür. Bu derslerdeki başarı düzeyinin cinsiyet, gelir düzeyi ve günlük çalgı çalışma düzeyine göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Anahtar Sözcükler: Müzik Eğitimi, Solfej Eğitimi, Armoni Eğitimi, Eşlik, Müzik Yeteneği

THE EFFECT OF ACCOMPANIMENT SUPPORT ON HARMONY AND EAR TRAINING EDUCATOIN This research aims to assess the effects of using accompaniment support in ear training and harmony classes on students’ achievement in these classes. The second aim of the research is to explore demographic variables that influence achievement in these lessons. Piano was chosen as the accompaniment instrument and separate test and control groups were created for both lessons. The participants of the study were the students from Marmara University Fine Arts Education Department Music Education Division. The experimental design included pre- and post-testing of both experimental and control groups. Towards this end, achievement tests which were developed by the researcher were utilized in order to find out the achievement level for both lessons. The first class students of the music education department formed the sample group for the ear training part of the study. Of these students, 17 were placed in the experimental group whereas 16 were included in the control group. In the research process, every activity and the harmonic functions of the musical works utilized in the lessons were announced to the students and the lessons were designed more polyphonic and auditory. The results of 14-week implementation revealed that the achievement level of the students in the experimental group was significantly higher comparing to those in the control group. The second class students of the music education department formed the sample group for the harmony part of the study. Of these students, 21 were placed in the experimental group and 22 were included in the control group. The harmonic analysis of the musical works, coded bass analysis and soprano analysis were announced to the students frequently and slowly during the classes with the experimental group. The results of 14-week implementation revealed that the achievement level of the students in the experimental group was significantly higher comparing to those in the control group. As a result, it was concluded that accompaniment support increases achievement level of students in ear training and harmony lessons. The assessment of demographic variables indicated that there is a positive correlation between the age and achievement in ear training and harmony; that is, the achievement in ear training and harmony increases as the age and musical experience increase. Further, the results indicated that the achievement in these two lessons are also related to the type of high school from which the student graduated. In general, those who had conservatory education achieved higher comparing to those graduating from others. It was also found that achievement in ear training differs according to the study field chosen in the high school. Finally, the results indicated that students’ achievement in ear training differ in accordance with their major instrument. On the other hand, no correlation was established between the achievement and gender, income level and the time an individual spend for instrument training in a day. Key Words: Music Education, Harmony Training, Ear Training, Accompaniment, Musical Ability
Keywords: Müzik_Başarı; Müzik_Öğrenim ve Öğretim