Diyabetik ayak takibinde termografi yöntemine dayalı bir sistem tasarımı ve gerçekleştirilmesi - Bozkurt, Hakan (My University, 2014)
DİYABETİK AYAK TAKİBİNDE KIZILÖTESİ TERMOGRAFİ YÖNTEMİNE DAYALI BİR SİSTEM TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Tıbbi yönü yanında, ekonomik ve insani yönüyle diyabetik ayak yaraları ciddi bir toplumsal sorundur. Tıpta uzun süre ilgisizliğe, bilgisizliğe, vurdumduymazlığa terk edilmiş bir konudur. Eksiklikler, ciddi hatalar, ağır ihmaller vicdanlarda gerekli tepkiyi henüz uyandırabilmiş değildir. 20. yüzyılda tıbbın her alanında önemli gelişmeler, büyük atılımlar gerçekleşirken, diyabetik ayağın bu gelişmelerden ve yeniliklerden payını aldığı söylenemez. Geçen yüzyılda, güç iyileşen yaraların tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler, bir türlü diyabetik ayak yaralarının tedavisine yaygın olarak yansıtılamamıştır. Bu çalışmada, diyabetik ayaklarda oluşan ülserlerin takibinde kullanılmak üzere ayak taban sıcaklık haritasını, kızılötesi sıcaklık algılama yöntemi ile çıkartan bir sistem tasarlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Üç eksenli hareket sistemine bağlı olan kızılötesi sıcaklık sensörü, ayak tabanının bütün yüzeyini taramaktadır. Ayak tabanındaki belirlenen koordinatlardan alınan sıcaklık değerleri, gerçekleştirilen mikrodenetleyici kontrol kartı üzerinden MATLAB programında tasarlanan GUI uygulamasına aktarılmıştır. Tasarlanan GUI uygulamasında, sıcaklık tarama işlemi sonucunda elde edilen veriler işlenebilmekte ve veriler kayıt altına alınabilmektedir

DESIGN AND REALIZATION OF A SYSTEM BASED ON INFRARED THERMOGRAPHY METHOD TO MONITOR A DIABETIC FOOT Besides its medical aspects, the economic and social aspects of diabetic foot wound are a serious problem. This is an issue that was abandoned to ignorance and apathy for long time by medical science. Due to deficiencies, serious mistakes, and gross negligence did not show necessary reactions to consciences yet. In 20th century, significant improvements in all areas of medicine, great strides took place, however it can not be said that diabetic foot problem has taken any share of these developments and innovations. In last century, the important improvements for the treatment of difficult healing wound couldn't be reflected in the treatment of diabetic wounds, in general. In this study, a system has been designed using the method of infrared thermography that generates a temperature map for using in monitoring ulcers in diabetic foot. Infrared temperature sensor that is connected to a three-axis motion system scans the entire surface of the foot base. The temperature values that have been measured on defined coordinates of the foot base were transferred over microcontroller control card to GUI application in MATLAB software. In this GUI application, the values obtained from the scanning temperature process can be processed and the data can be registered.
Keywords: Ayak; Hastaslıklar_Diyabet; Mekatronik; Tıp