Yangın müşterek avaryası - Top, Emine Elif (My University, 2006)
Yangın günlük hayatın her noktasında var olan bir risktir. Bu tehlike, sadece karada olan varlıklar için değil, ayrıca deniz seyrüseferi yapan bir gemi ve yük için de mevcuttur. Gemi ve yükü müştereken tehdit eden bir tehlikenin bertaraf edilmesi amacıyla olağanüstü fedakarlık ve masrafın yapılması gerekebilir. İşte, müşterek selametin sağlanması için gemi veya yükün katlandığı bu masraf ve fedakarlığın gemi, yük ve navlun sahipleri arasında değerleri oranında paylaştırma işlemine müşterek avarya adı verilmektedir. Gemi ve yükü tehdit eden bu müşterek tehlikenin yangın olması durumunda ise “yangın müşterek avaryası” kurumu doğmaktadır. Bu çalışmada, genel olarak müşterek avarya kavramı ile yangın müşterek avaryası ve dispeç kavramları anlatılmaya çalışılmıştır.

Fire is a well known risk in human life. Fire is a common threat that effects not only the life on land but it may also occur on a vessel involving in a maritime adventure. It is a fact that it may be necessary to make an extraordinary sacrifice and expense for the common safety for the purpose of preserving the vessel and its cargo from a peril. Therefore, an act called “General Average” would apply when the expenditures and sacrifices are borne by the contributing parties, ship and cargo owners. Fire is one of the perils that may cause a general average act in a maritime voyage. The general average concept and general average due to fire and general average adjustment subjects were researched and explained in this study.
Keywords: Özel Hukuk; Yangın Müşterek Avaryası_Hukuk