Belediyelerde halka ilişkiler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi beyaz masa örneği - Öksüz, Ali (My University, 2004)
BELEDİYELERDE HALKLA İLİŞKİLER VE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BEYAZ MASA ÖRNEĞİ Belediyeler, beldenin ve belde sakinlerinin yerel ve bölgesel ihtiyaçlarını karşılamakla görevli, muhatabı halk olan ve karar organları seçimle iş başına gelen kamu tüzel kişiliğidir. Belediyelerin, halkın taleplerini doğru olarak tespit edebilmesi, bu tespitler sonucunda halkı memnun edici hizmetleri ortaya koyabilmesi ancak iyi bir halkla ilişkiler yöntemi ile mümkün olabilmektedir. Demokrasinin okulu olarak kabul edilen belediyelerin yöneticileri, bölge halkının katılımını sağlamaya dönük, talep, öneri ve şikayetlerini kolayca iletebileceği, sorunlarına çözüm bulabileceği halkla ilişkiler modeli ile kalıcı olabilmekte ve muhatab kitlesiyle sağlıklı iletişim kurabilmektedir. Bunun için, belediyelerin halkla ilişkilerin önemini ve rolünü tam manasıyla kavrayarak halkla ilişkiler disiplinin gereklerine uygun bir yapılanma içerisine girmeleri gerekmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde, genel olarak belediye ve halkla ilişkiler kavramlarının tanım ve nitelikleri ortaya konularak, bu iki kavram açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde belediye ve halkla ilişkiler birlikte incelenmiş ve halkla ilişkilerin belediye için ne ifade ettiği üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin halkla ilişkiler uygulaması olan Beyaz Masa modeli incelenmiştir. Belediyelerde uygulanacak halkla ilişkiler çalışmalarına katkı sağlayacak bu model, halkla ilişkiler alanında henüz kurumsallaşamamış belediyelere örnek olarak gösterilmiştir

PUBLIC RELATIONS IN MUNICIPALITIES AND AN EXAMPLE WHITE DESK FROM ISTANBUL GREATER MUNICIPALITY Municipalites are public judicial individulites being voted by public and are responsible to solve the local problems and needs of the inhabitants of a Municipality. The success of such services depends on a sound relationship betweeen local governments and the public through which the exact needs can be determined. Municipalities schools of democracy, should develop mechanisms in order to enable the public to express their problems and needs, seek for solutions and contribute to the activities. Hence, municipalites have to understand the importance of the public relations and rebuild their organisation accordingly. In the first part of the study, the theoretical explanations of Municipality and Public Relations have been presented in general terms as an outline. In the second part, both terms have been evaluated together and the meaning of the public relations to the municipality has been discussed. In the third part, the white desk model of the Greater Istanbul Municipality, a method of public relations, has been studied. This model will assist the local governments to improve their public relations and can be shown as an example to other municipalities, which are not yet institutionalized.
Keywords: Belediyeler; Halkla İlişkiler