Duygusal Özgürleşme Tekniği’nin COVID-19 hastalarına bakım veren hemşirelerin kaygı düzeylerine etkisi - Okut, Gülşah (My University, 2023)
Amaç: Duygusal Özgürleşme Tekniği’nin COVID-19 hastalarına bakım veren hemşirelerin kaygı düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü türdeki araştırma 12.03.2021/ 12.08.2021 tarihleri arasında, İstanbul Anadolu yakasında Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Avrupa yakasında bulunan Şehir Hastanesinin COVID-19 servislerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi; deney grubu 50 ve kontrol grubu 50 toplam 100 hemşire oluşturdu. Veriler Hemşire Kişisel Bilgi Formu, Spielberger Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği, Subjektif Deneyim Birimi/ Subjective Units of Experience aracılığıyla toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde parametrik analizler için gruplarda normal dağılım varsayımı Kolmogrow Smirnow testi ile Deney ve kontrol grubundaki benzerlikler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu) ise Mann Whitney U testi ve Pearson Ki kare testi ile değerlendirildi. Bulgular: Araştırma kapsamdaki hemşirelerin yaş ortalaması 26,35 (±4,62), ortalama çalışma süresi 39,01 (±52,16) ay, COVID-19 Servisinde ortalama çalışma süresi ise 9,17 (±1,88) ay olarak belirlendi. Ortalama durumluk kaygı düzeyi 51,49 (±10,34); ortalama sürekli kaygı düzeyi 47,03 (±8,46) olarak saptandı. Deney grubuna EFT uygulaması sonrası yapılan değerlendirmede, durumluk kaygı düzeyinin 41,14(±10,74) öncesi durumluk kaygı düzeyine göre 56,16(±5,46) istatistiksel anlamlı olarak daha düşük düzeyde olduğu bulundu (p<0,001). Deney grubunun EFT sonrası sürekli kaygı düzeyinin 43,46 (±8,26), EFT öncesi sürekli kaygı düzeyine göre 46,64 (±7,89) istatistiksel anlamlı olarak düşük olduğu bulundu (p<0,001). Sonuç: Duygusal Özgürleşme Tekniği uygulanmasının COVID-19 hastalarına bakım veren hemşirelerin kaygılarını azalttığı ve duygu durumlarını olumsuz duygulardan olumlu duygulara doğru iyileştirdiği sonucuna varıldı.

Objective: It was aimed to determine the effect of applying Emotional Freedom Technique on the anxiety levels of nurses who care for COVID-19 patients. Materials and Methods: The randomized controlled type study was carried out between 12.03.2021/ 12.08.2021 in the COVID-19 services in Istanbul. Sample; 50 in the experimental group and 50 in the control group consisted of a total of 100 nurses. Data were collected through Nurse Personal Information Form, Spielberger State-Trait Anxiety Inventory, Subjective Units of Experience. In the evaluation of the data, Kolmogrow Smirnow test, Mann Whitney U test and Pearson Chi-square test for analysis. Results: The mean age of the nurses included in the study was 26.35 (±4.62) years, the average working time was 39.01 (±52.16) months, and the mean working time in the COVID-19 Service was 9.17 (±1.88) months. determined. The mean state anxiety level was 51.49 (±10.34); mean trait anxiety level was 47.03 (±8.46). In the evaluation made after the EFT application to the experimental group, it was found that the state anxiety level was 56.16 (±5.46) statistically significantly lower than the state anxiety level before 41.14(±10.74) (p<0.001). It was found that the trait anxiety level of the experimental group after EFT was 43.46 (±8.26) and 46.64 (±7.89) statistically lower than the pre-EFT trait anxiety level (p<0.001). Conclusion: It was concluded that the application of Emotional Freedom Technique reduced the anxiety of nurses caring for COVID-19 patients and improved their mood from negative emotions to positive ones.
The effect of emotional freedom technique of nurses caring for COVID-19 patients on anxiety levels
Keywords: Başa çıkma; Coping; COVID-19 (Disease); COVID-19 (Hastalık); Ebelik; EFT; Hemşire; Hemşirelik; Midwifery; Nurse; Nursing; Pandemi; Pandemic; Psikolojik yönleri; Psychological aspects; Subjective experience; Subjektif deneyim