Kültür – sanat ilişkisi bağlamında resim eğitimi - Fırat, Orhan (My University, 2019)
KÜLTÜR – SANAT İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA RESİM EĞİTİMİKültürün ne denli önemli olduğunu, antropologların yıllarca süren geniş çaplı araştırmalarından da anlaşılacağı üzere kültürü sanattan ayrı tutmanın imkânsız olduğu anlaşılmaktadır.Bu anlamda sanatın kültür, kültürün yaşam biçimine dönüşmesini ele alan araştırmamız, sanatseverlere ve antropoloji meraklılarına konu hakkında bilgi vermektedir. Sanatın, günlük yaşama zevk katmanın yanında daha birçok işlevi bulunmaktadır. Çoğu zaman bu işlevlerle hayatımızı belli bir düzene koyar ve davranışlarımızı belirleriz. Çünkü söylenceler, hikâyeler kültürlerin birer yansıması ve biz sözlü sanat yoluyla bunu gelecek kuşaklara aktarmaktayız. Gelenek ve görenekler bu şekilde kültür ve sanat yoluyla sonraki kuşaklara aktarılır. Bu çalışmada sanatseverler ve antropoloji meraklıları, sanatı kültürel antropoloji penceresinden izleyerek kültürel farklılıkların sanat eserleri üzerindeki etkisini görme imkânına sahip olacaktır.Sanatın ve sanat eserinin topluma yansıması ve her bir kültürün sanatı farklı yansıtmasının sebeplerini ortaya koyan bulgular elde ettiğimiz bu çalışmada antropolojinin önemli bir yere sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.Araştırmanın verilerine ilişkin bulgular; sanat, sanat yapıtları, antropoloji ile ilgili kitap dergi vb. kaynaklardan toplanmış ve öğrenci görüşleri dikkate alınarak bir yorum yapılmıştır.Resim eğitimi (görsel sanatlar) dersinin ilin kültürel yapısından yararlanması düşüncesi ile ilgili öğrenci görüşleri alınmış ve bu konuda önerilerde bulunulmuşturÖğrencilerden bu sorular karşısında objektif cevapları alınmış ve bu cevaplar yaşadıkları yerin özellikleri çerçevesinde olmuştur.Yaşanılan yerin coğrafi özellikleri ve koşulları doğrultusunda sanat yapıtının üretildiği ve sanat eğitiminin bu doğrultuda önemi belirtilmiştir. İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiÖNSÖZiiBÖLÜM I: GİRİŞ21.1. Problem Durumu21.2. Problem Cümlesi21.3. Araştırmanın Amacı21.4. Araştırmanın Önemi21.5. Araştırmanın Sınırlılıkları2BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE22.1. Sanat’a Bakış22.2. Eğitim ve Sanat Eğitimine Bakış22.2.1. Sanat Eğitiminin Amaçları22.2.2. Sanat Eğitiminin Önemi22.2.3. Sanat Eğitiminin İşlevleri22.2.4. Sanat Eğitiminin Gerekliliği22.2.4.1. Bireysel Açıdan Sanat Eğitimi22.2.4.2. Toplumsal Açıdan Sanat Eğitimi22.2.4.3. Kültürel Açıdan Sanat Eğitimi22.2.5. Türkiye’de Sanat Eğitiminin Kurumsal Yapısı22.2.5.1. Örgün Eğitim22.2.5.2. Yaygın Eğitim22.3. Kültür ve Antropoloji Eğitimi22.3.1. Antropoloji Kavramı22.3.2. Antropolojinin Gelişimi22.3.3. Antropolojinin Nitelikleri22.3.4. Antropolojinin Yaklaşım ve İlkeleri22.3.4.1. Bütüncülük22.3.4.2. Evrensellik22.3.4.3. Uyarlanma22.3.4.4. Bütünleşme22.3.4.5. Kültürel Gürecilik22.3.4.6. Karşılaştırmalık22.3.5. Antropolojik Araştırma Yöntemleri22.3.5.1. Etnografya-Katılımcı Gözlem22.3.5.2. Etnoloji Yöntemi22.3.6. Antropolojinin Alt Disiplinleri22.3.6.1. Fiziksel-Biyolojik Antropoloji22.3.6.2. Arkeoloji22.3.6.3. Linguistik (Dilbilimsel) Antropoloji22.3.7. Antropologların Görevleri22.4. Resim Eğitiminde Kültürün Önemi2BÖLÜM III: YÖNTEM23.1.Araştırma Modeli2“Kültür – Sanat İlişkisi Bağlamında Resim Eğitimi” başlıklı araştırma nitel araştırma yöntemlerinden mülakat biçiminde desenlenmiştir.23.2.Veri Toplama Araçları23.3.Verilerin Analizi2BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUM2BÖLÜM V: SONUÇ VE ÖNERİLER25.1. Yargı ve Tartışma25.2. Öneriler25.2.1 Araştırmacılara Yönelik Öneriler25.2.2. MEB’e Yönelik Öneriler25.3. Sonuç2KAYNAKÇA2ÖZGEÇMİŞ2

İÇİNDEKİLERÖZETiABSTRACTiiÖNSÖZiiBÖLÜM I: GİRİŞ21.1. Problem Durumu21.2. Problem Cümlesi21.3. Araştırmanın Amacı21.4. Araştırmanın Önemi21.5. Araştırmanın Sınırlılıkları2BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE22.1. Sanat’a Bakış22.2. Eğitim ve Sanat Eğitimine Bakış22.2.1. Sanat Eğitiminin Amaçları22.2.2. Sanat Eğitiminin Önemi22.2.3. Sanat Eğitiminin İşlevleri22.2.4. Sanat Eğitiminin Gerekliliği22.2.4.1. Bireysel Açıdan Sanat Eğitimi22.2.4.2. Toplumsal Açıdan Sanat Eğitimi22.2.4.3. Kültürel Açıdan Sanat Eğitimi22.2.5. Türkiye’de Sanat Eğitiminin Kurumsal Yapısı22.2.5.1. Örgün Eğitim22.2.5.2. Yaygın Eğitim22.3. Kültür ve Antropoloji Eğitimi22.3.1. Antropoloji Kavramı22.3.2. Antropolojinin Gelişimi22.3.3. Antropolojinin Nitelikleri22.3.4. Antropolojinin Yaklaşım ve İlkeleri22.3.4.1. Bütüncülük22.3.4.2. Evrensellik22.3.4.3. Uyarlanma22.3.4.4. Bütünleşme22.3.4.5. Kültürel Gürecilik22.3.4.6. Karşılaştırmalık22.3.5. Antropolojik Araştırma Yöntemleri22.3.5.1. Etnografya-Katılımcı Gözlem22.3.5.2. Etnoloji Yöntemi22.3.6. Antropolojinin Alt Disiplinleri22.3.6.1. Fiziksel-Biyolojik Antropoloji22.3.6.2. Arkeoloji22.3.6.3. Linguistik (Dilbilimsel) Antropoloji22.3.7. Antropologların Görevleri22.4. Resim Eğitiminde Kültürün Önemi2BÖLÜM III: YÖNTEM23.1.Araştırma Modeli2“Kültür – Sanat İlişkisi Bağlamında Resim Eğitimi” başlıklı araştırma nitel araştırma yöntemlerinden mülakat biçiminde desenlenmiştir.23.2.Veri Toplama Araçları23.3.Verilerin Analizi2BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUM2BÖLÜM V: SONUÇ VE ÖNERİLER25.1. Yargı ve Tartışma25.2. Öneriler25.2.1 Araştırmacılara Yönelik Öneriler25.2.2. MEB’e Yönelik Öneriler25.3. Sonuç2KAYNAKÇA2ÖZGEÇMİŞ2
Keywords: Cultural Anthropology; Kültür; Kültürel Antropoloji; Öğrenim ve öğretim; Paint; Painting; Resim; Resim Culture; Study and teaching