Çocuklarda farklı iki dental enjektör ile yapılan lokal anestezi ve tedavi uygulamalarında psikometrik, fizyolojik ve gözleme dayalı yöntemlerle kaygı ve ağrının incelenmesi - Kuşcu, Özgür Önder (My University, 2006)
ÇOCUKLARDA FARKLI İKİ DENTAL ENJEKTÖR İLE YAPILAN LOKAL ANESTEZİ VE TEDAVİ UYGULAMALARINDA PSİKOMETRİK, FİZYOLOJİK VE GÖZLEME DAYALI YÖNTEMLERLE KAYGI VE AĞRININ İNCELENMESİ 1.

Bu çalışmada, çocuklarda klasik dental enjektör ve Wand enjeksiyon cihazı ile yapılan lokal anestezi (LA) ve tedavi uygulamalarında psikometrik, fizyolojik ve gözleme dayalı yöntemlerle kaygı ve ağrı incelendi. Yaşları 9-13 arasında olan (ort. 10,78±1,21) ve Çocuklar için Diş Hekimi Korku Tarama Ölçeği’nde (CFSS-DS) 32 ve üstünde puan alan 19 kaygılı, 22 kaygısız toplam 41 çocuk ( 22 kız, 19 erkek) çalışmaya dahil edildi. Üç seans süren çalışmanın ilk seansında çocukların kaygı düzeyleri belirlendi ve davranış yönlendirme teknikleri doğrultusunda çocuklar ortama, hekime ve tedaviye hazırlandı. İkinci ve üçüncü seans çürük olan üst çenede karşılıklı ikinci süt azı ve/ veya daimi birinci büyük azı dişlerine Wand enjeksiyon cihazı (Milestone Scientific, Livingston, NJ, ABD) veya klasik dental enjektör ile LA uygulandı ve tedavileri yapıldı. LA uygulamaları esnasında çocukların kaygı ve ağrısını ölçmek amacıyla psikometrik, fizyolojik ve gözleme dayalı yöntemlerden faydalanıldı. Wand ve klasik dental enjektör ile uygulanan LA’ler esnasında çocukların psikometrik ağrı ölçüm değerleri arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). LA uygulamalarında ağrı duyan çocuklar ile ağrı duymayan çocukların kaygı düzeyleri arasında ileri derecede anlamlı farklılıklar bulgulandı (p=0.006). İşlem öncesi kaygılı olan çocukların LA esnasında daha fazla ağrı duyduğu saptandı. Seanslar ilerledikçe çocukların kaygı düzeylerinde düşüşler gözlendi, en anlamlı düşüşün 1. ve 2. seanslar arasında olduğu belirlendi (p=0.003). Çocuklarda lokal anestezi uygulamalarında enjektör seçiminin ağrı oluşumunda birincil etken olmadığı, çocuklardaki kaygı varlığının ağrının algılanmasında daha belirleyici bir rol oynadığı gözlendi. Kaygı düzeyindeki en anlamlı düşüşün ilk seanstan sonra olması dolayısıyla lokal anestezi uygulamalarının, acil bir durum olmadıkça, ikinci seansa bırakılmasının çocuk hastalarda daha uygun olacağı sonucuna varıldı. ocuk, diş hekimi korkusu, kaygı, ağrı, lokal anestezi, Wand. 2.SUMMARY Examination of children’s pain and anxiety by psychometric, physiologic and observational methods during dental treatment and local anaesthesia by two different dental injectors. The aim of this study is to compare and discuss the pain and anxiety in children, which is induced by two different dental injectors and measured by psychometric, physiologic and observational methods. Fourty-one children (22 girls, 19 boys) ages between 9-13 (mean 10,78±1,21) were included in this study. They were chosen on the basis of Children’s Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS) and were accourdingly divided into two groups - Anxious (19 children scoring ³32 in CFSS-DS) and Non-anxious (22 children scoring <32). The research was carried out as a 3 session treatment plan. In the first session, on the basis of principle behaviour management techniques, children were prepared psychologically for the folowing treatment sessions. In the second and third sessions treatment was performed under local anaesthesia in each opposite maxillary archs. Injections were randomly performed with WandÒcomputerized injection device (Milestone Scientific, Livingston, NJ, ABD) and traditional dental injector. Anxiety and pain during injections were measured by psychometric, physiologic and observational methods. Pain scores revealed non-significant difference among injectors (p>0.05). The anxiety level of children reporting pain during injections were found to be significantly different (p=0.006) than those reporting no pain. Pain perception during injections was found to be highly related with initial anxiety. Throughout the course of treatment signifcant reductions in FIS anxiety levels were observed among sessions, with a greater anxiety reduction determined from first to second session (p=0.003). The injector preference for children does not have a primary importance in pain perception whereas the presence of anxiety has. Due to the greater anxiety reduction observed mainly after the first session, unlesss absolutely neccessary, children shouldn’t have local injections in the first session. Key words: Child, dental fear, anxiety, pain, local anaesthesia, the Wand
Keywords: Çocuk Sağlığı; Pedodonti