Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde çalışan öğretim elemanlarının beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının incelenmesi - Arslan, Müge (My University, 2014)
Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampusün’de Çalışan Öğretim Elemanlarının Beslenme Alışkanlıkları Ve Fiziksel Aktivite Alışkanlıklarının İncelenmesi ÖZET Bu çalışma, gönüllülerin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin incelenmesi amacıyla yüzyüze anket uygulanarak yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Çalışmaya, 149 kadın, 76 erkek öğretim üyesi katılmıştır. Gönüllülerin Vücut Kitle İndeksi (VKİ), minimum 16,55, maksimum 45,28 olarak hesaplanmıştır. VKİ değerlerinin dağılımında; cinsiyete göre; kadınların % 6,7’sinin erkeklerin % 6,6 sinin obez ve kadınların %7,4’ünün zayıf olduğu tesbit edilmiştir. Yaş ilerledikçe obezite sıklığının arttığı ve 44 yaş üzerindeki grupta obez katılımcı oranının (%9,8) olduğu görülmüştür. Kronik hastalıklarının bulunma durumlarına göre; kronik hastalığı olanlarda obezite görülme oranının (%7,8), olmayanlara göre anlamlı ölçüde fazla olduğu (%6,7) tesbit edilmiştir. Sigara ve alkol kullanım durumuna göre; sigara içenlerde obezite oranının (% 4,4) içmeyenlere göre daha az olduğu, alkol içenlerde (%8,5) de içmeyenlere göre daha faza olduğu (%5,3) bulgusu tesbit edilmiştir. Sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Katılımcıların beslenme alışkanlıklarında; %72’sinin öğün atladığı, kahvaltıyı atlama alışkanlığının yaygın olduğu görülmüştür. Öğün atlayanların, atlamayanlara göre daha çok diyet desteği aldığı (% 25,3) tesbit edilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyleri; yaş gruplarına göre aktif yaş grubunun 25-34 olduğu, medeni duruma göre, en yüksek oranın boşanmış / eşi ölmüşler grubunda %87,5 en düşük oranın ise %63,0 ile bekarlarda olduğu görülmüştür. VKİ’ye göre istatistiksel olarak anlamlı aralarında ilişki olduğu (p<0.05) ve in aktifliğin obez grupta %80, zayıflarda ise % 27,3 olduğu saptanmıştır. Topluma rol model olması beklenen öğretim elemanlarının beslenme ve fiziksel aktivite düzeylerinin yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyi, vücüt kitle indeksi, besin alımı, fiziksel aktivite alışkanlıkları, Eating Habits Of Academic Staff And Investigation Of Physical Activity Habits Marmara University Haydarpaşa Campus

EATING HABITS OF ACADEMIC STAFF AND INVESTIGATION OF PHYSICAL ACTIVITY HABITS MARMARA UNIVERSITY HAYDARPAŞA CAMPUS This study, a face-to-face survey, was conducted to evaluate the eating habits and physical activity levels. 149 female and 76 male academic staff participated in this descriptive type of research.Volunteers’ Body Mass Index (BMI) minimum and maximum values has been calculated 16,55 and 45,28 respectively. The distribution of the BMI values according to; genders is as follows: 6,7% of the female and 6,6% of the male participants are obese, and 7,4% of the females are thin. As the age increases, the obesity level increases too. Participants over 44 are obese (9,8%).Chronic disease existence is significantly higher in the group with chronic disease (7,8%) compared to the group without (6,7%). Alcohol and smoking habits shows that smokers have lower percentage of obesity (4,4%) compared to non-smokers, while alcohol users have higher obesity percentage (8,5%) compared to non-users (5,5%). In both cases there is no significant difference (p>0,05).Participants (72%) skip their meals and have a prevalence of skipping breakfast. The group with this habit takes more dietary support (25,3%).According to the physical activity levels; age groups, 25-34 the is the active group. Marital status, the divorced/ widowed group (87,5%) has the highest and the singles (63%) have the lowest. Correlation between the BMI the physical inactivity in the obese group is 80% whereas it is 27,3% in the thin group (p<0,05). Faculty members, expected to be a role models, are poor at nutration and physical activities. Key words: eating habits, physical activity level, body mass index, food intake, physical activity habits.
Keywords: Besin Alımı; Beslenme Alışkanlıkları; Fiziksel Aktivite Alışkanlıkları; Fiziksel Aktivite Düzeyi; Halk Sağlığı; İstanbul (Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’nde Çalışan Öğretim Elemanları); Türkiye; Vücüt Kitle İindeksi