Ablatıon castıng - Demirtaş, Ege (My University, 2016)
Ablation Döküm Ablation Döküm, içi ergimiş metal alaşım ile dolu çözünebilir bağlayıcılar içeren kumdan kalıba soğutucu sıvı püskürterek kalıbı dağıtma ve katılaşan metal alaşım üzerinde oldukça hızlı yapısal aşırı soğuma oluşturma meydana getiren bir tür kum döküm yöntemidir. Meydana gelen yapısal aşırı soğuma, alaşımın katılaşırken ikincil dendrit kolları arası boşluğun azalmasını, alaşımın ince taneli yapıya sahip olmasını ve mukavemet özelliklerinin iyileştirilmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada amaç, çözünebilen bağlayıcılar kullanılmadan, bentonit kili içeren yaş kum kalıplar kullanılarak üretilen Al-Si esasl A356.0 alaşımın geleneksel kum kalıba döküm yöntemi ve ablation döküm yöntemi ile elde edilen mikroyapısını karşılaştırmaktır. Yapılan deneylerde, Al-Si A356.0 alaşımının dökümü için ergitme fırını, K tipi termocuple ve bentonit kili içeren yaş kum kalıp kullanıldı. Kum kalıba döküm yöntemi ve ablation casting yöntemi için ayrı kalıplar hazırlandı. Kum döküm işleminde katılaşma sırasında hiç bir müdahele yapılmadı. Ablation döküm işleminde ise kalıp katılaşma sırasında soğuk su ile dağıtıldı ve metal alaşımı soğutuldu. Katılaşma tamamlandıktan sonra bu alaşımların, numune hazırlama yöntemleri olan kesme, bakalit alma, zımparalama, parlatma ve dağlama işlemleri uygulanarak mikroskop altında incelemesi yapıldı. Sonuç olarak her iki üretim yöntemi kullanılarak elde edilen alaşımların mikroyapısında farklılıklar görülmüştür. Kum kalıba döküm yapılmış alaşımın mikroyapısında kaba taneli Al ve iğnesel şekilli Si ötektik gözlenirken, ablation döküm yöntemi ile üretilmiş alaşımın mikroyapısında ince taneli dendritik Al ve ince lamelli Si ötektik gözlenmiştir. alaşımı, ablation döküm, mikroyapı, ikincil dendrit boyları arası boşluk

Ablation Casting Ablation casting is a type of sand casting method which employs soluble binder containing sand molds filled with molten metal alloy and dissipation of these sand molds by a cooling liquid to create rapid undercooling upon solidifying metal alloy inside the mold. The rapid undercooling provides reducing secondary arm spacing (SDAS), refining the microstructure and improving mechanical properties of the alloy. The aim of this study is research and comparison of both microstructures of Al-Si based A356.0 alloy produced by conventional sand casting and ablation casting method, which the molds are in greensand condition containing bentonite instead of soluble binders. In the experiments, bentonite containing sand molds, melting furnace, K type thermocouple were utilized for casting A356.0 Al-Si alloy. The molds are individually prepared for both conventional sand casting and ablation casting. No interference applied throughout solidification of sand cast alloy. In case of ablation casting, the molds are dissipated and solidifying alloy is cooled via cold water during solidification. After solidification completed sample preparation methods; cutting, mounting, grinding, polishing and etching were implemented to be able to investigate microstructure of the metal alloy under microscope. In conclusion, differences observed upon the products of both casting methods. The microstructure of sand cast alloy consist of coarse Al-matrix and needle-like shaped Si eutectic whereas the microstructure of ablation cast alloy consist fine-dendritic Al and lamellar Si eutectic. alloy, ablation casting, microstructure, secondary dendrite arm spacing
Keywords: Malzeme, Mühendislik; Metalurji