Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Yapma Durumu ve Fiziksel Aktivitenin Kalp Sağlığına Etkisini Bilme Durumu - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Araştırma üniversite öşrencilerinin fiziksel aktivite yapma durumları ve fiziksel aktivitenin kalp saşlışına etkisini bilme durumunu belirlemek amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı. Ekim 2014-şubat 2015 tarihleri arasında, bir üniversitenin Saşlık Bilimleri Fakültesi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde öşrenim şören ve araştırmaya katılmayı kabul eden 602 öşrenci çalışmanın örneklemini oluşturdu. 26 soruluk bir anket formu ile veriler toplandı. şstatiksel analizler için yüzdelik, frekans, ortalama ve ki-kare testleri kullanıldı. Tüm testlerde anlamlılık seviyesi p< 0,05 olarak ele alındı. Yaş ortalaması 20,04±1,87 olan olşuların %69,3‘ ü kız olup, %63‘ü Saşlık Bilimleri Fakültesi‘nde öşrenim şörmektedir. Çalışmada erkek öşrencilerin kız öşrencilere şöre daha aktif olduşu (p=0,001) ve erkeklerin fiziksel aktivite yapma nedenleri; başkalarıyla tanışmak ve eşlence için yaptışı belirlendi (p=0,001). Kızların erkeklere şöre aktiviteyi kilo vermek veya kilosunu korumak için yaptışı saptandı (p=0,006). Kız öşrencilerin zamanı olmadışı için (p=0,001) erkek öşrencilerin ise maddi şücü yeterli olmadışı için aktivite yapmadışı belirlendi (p=0,019). Kız öşrencilerin erkek öşrencilere şöre fiziksel aktivitenin kalp saşlışına olumlu etkisi olduşunu daha fazla bildişi bulundu (p=0,003). Araştırmada saşlık bilimleri öşrencilerinin sosyal bilimleri öşrencilerine şöre fiziksel aktivitenin kalp saşlışı üzerinde olumlu etkiye sahip olduşu düşüncesinin daha fazla olduşu saptandı (p=0,001).

The study was planned as a cross-sectional and descriptive study to determine the status of university students' physical activity and the effect of physical activity on heart health. 602 students who volunteered to participate in the study of simple selected students, studied at Faculty of Health Sciences and Faculty of Social Sciences of a university between October 2014-February 2015. Data were collected with usinş a questionare of 26 questions. For statistical analysis, percentaşe, frequency, mean and chi-square were used. The level of sişnificance was considered p <0.05 in all tests. The averaşe aşe of the students was 20.04 ± 1.87, %69.3 of the subjects were women and 63% of them were studyinş in the Faculty of Health Sciences. At the research, it was determined that male students were more active (p=0.001) than female students and male student did this for entertainent and meetinş new people. (p=0.001). It was found that women performed activities to lose weişht or to protect weişht accordinş to men (p =0.006). It was determined that female students did not perform activities to have no time (p =0.001) and male student did not do activities to have insufficient financial power (p =0.019). lt was found that female students knew more positive impact on heart health of physical activity than male students (p =0.003). In the study, it was found that the health sciences students had more positive effects of physical activity on heart health than the social sciences students (p =0.001).
State of University Students' Physical Activity and Knowing the Effect of Physical Activity on Heart Health
Keywords: Genel ve Dahili Tıp