The efficiency of using agents in export - Güven, Hakan (My University, 2001)
İHRACATTA ACENTA KULLANMANIN ETKİLİLİĞİ ÖZET: Bilişim teknolojilerinde yakın geçmişte yaşanan gelişmeler sonucunda, günümüzde dünya nispeten ufalmıştır. Bilgi daha hızlı yer değiştirdikçe, dış ticaret te ivme kazanmıştır. Günümüzde herkes, talep gören bir ürünü, istediği pazara, pazar fiyatlarından satabilmektedir. Dünyanın nispeten ufalması rekabeti azaltmamış, tam tersine artırarak yerel kalan şirketler için durumu daha da güçleştirmiştir. Bu çalışmanın amacı, ihracatta acenta kullanmanın, acentanın faaliyet gösterdiği pazarda müşteri sayısını artırma açısından etkili olup olmadığını tespit etmektir. Savunmacı duvarların yıkılmasıyla rekabet küresel boyuta taşındığından, etkililik bir zorunluluk haline gelmiştir. Çalışma, dünyanın küreselleşmesi, şirketlerin uluslararasılaşması ve bu durumu açıklamaya çalışan farklı teorilerin sunulmasıyla başlamaktadır. Daha sonra, uluslararasılaşmanın en temel yolu olan dış ticaret, detaylı olarak ele alınmıştır. İhracat ve ihracat yapmak için seçilen yollar üzerinde yoğunlaşılmıştır. İhracat, pazar olarak yabancı bir ülkeyi hedef almak olduğundan, pazara giriş yolları ve kullanılacak kanallara ilişkin kararların alınması ile ilgili detaylar sunulmuştur. Uluslararası piyasalarda, ihracatçıların karşılaştıkları en zorlu problemlerden biri de, pazara giriş yolunun seçimidir. Anderson ve Coughlan'ın da (1987) belirttikleri gibi, yabancı bir pazara girerken en başta alınması gereken kararlardan biri, ürün dağıtımının, şirkete ait olan bir kanal aracılığıyla, ya da, bağımsız bir kanal kullanarak yapılmasıdır.

With the recent developments in the information technology, the world has seemingly become smaller. Everything has become more global. As the information flows more quickly, so does foreign trade. Today, everyone can sell a product to a market with a demand for it from the market price. The shrinking of the world has not lessened the competition but has made it even more difficult for any domestic company. The aim of this study is to find out if using agents in export is really efficient or not, in terms of increasing the number of customers in the specific market that the agent dwells. Being more efficient is a must since the competition is in the global arena, no longer protected with the walls of protectionism. The study starts with the general concepts of globalization of the world, the internationalization of the company and the various theories that try to explain this phenomenon. Then foreign trade is discussed in detail, being the most basic way for internationalization. Exports and the mediums that are used to conduct export are focused on. Exporting a product means to enter a foreign country as a target market, so the details about the modes of entry and channel decisions are given. Selecting a mode of entry is one of the hardest decisions the exporters face in the international arena. Anderson and Coughlan (1987) state that one of the first decisions to be made by companies entering a foreign market is whether to distribute through a company-owned (integrated) channel, or through and independent (non-integrated) channel.
Keywords: Acenta; Genel yönetim; İHRACAT; PAZARLAMA; Pazarlama yönetimi