Hz. Peygamber dönemi Ramazan günlüğü - Atalay, Nazan (My University, 2014)
Adı ve Soyadı: Nazan Atalay Numarası: 575111003 Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı: İslâm Tarihi Nuh ARSLANTAŞ Tez Türü ve Tarihi: Mayıs 2014 Peygamber, Ramazan, Oruç, Sosyo-Kültürel, Siyasi, Savaş, Sefer, Seriyye.

HZ. PEYGAMBER DÖNEMİ’NDE RAMAZAN Ramazan ayı, Müslümanların kültüründe günahların affedildiği, Cennet kapılarının açılıp, Cehennem kapılarının kapatıldığı bir ay olması münasebetiyle değerli bir aydır. Elinizdeki araştırmada Hz. Peygamber döneminde Ramazan ayında yaşanan dinî, sosyo-kültürel ve siyasî olaylar, imkânlar ölçüsünde incelenmeye çalışılmıştır. Bu ayda Peygamber ve çevresindeki insanlar, dini konularda daha hassas ve cömert oluyor, sahuru geç yapıp, iftarda acele edilmesi konusunda; teravihi kılıp, itikâfa çekilme hususunda teşviklerde bulunuyorlardı. Aynı zamanda Ramazan ayında mukabele okuma gelenekleşmiş, teravih namazı Peygamber’in vefatından sonra cemaatle kılınmaya başlanmıştı. Yine Ramazan ayında, dini hayat dışında toplumu etkileyecek bazı toplumsal olaylar yaşanmış ve başta Peygamber olmak üzere insanlar bu olayları güzel ise sevinçle, sıkıntılı ve üzücü ise sabırla aşmaya çalışmış, her zaman ve durumda Peygamber’i örnek almışlardır. Aynı şekilde, Medine’de kurulmuş olan İslam devletinin güçlenmesi yolunda adım atılırken Peygamber, diğer kabile ve ülkeler üzerine bazen seriyeler göndermiş, bazen de bizzat katıldığı savaşlar düzenlemek durumunda kalmıştır. Bu sebeple, Ramazan ayında gerçekleşen tüm bu olaylar İslam’ın pasif, kendi halinde, Ramazan ayında sadece oruç tutup ibadet etmeyi tavsiye eden bir din olmayıp, her zaman ve her yerde kendini savunacak ve geliştirebilecek bir yapıda olduğunu göstermektedir. GENERALINFORMATION First and Last Name: Nazan ATALAY StudentID: 575111003 Department: History of Islam and Art MajorField: History of Islam ThesisAdvisor: Lecturer Doctor Nuh Aslantaş Type of Thesis and Its Date:Master of Arts/ June2014 Key Terms: Holy prophet, Ramadan, Fasting, socieo-cultural, political, war, Campaign military expedition War and , Campaign military expedition War without prophet ABSTRAC DİARY OF RAMADAN İN HOLY PROPHET PERİOD Ramadan is very important period in Muslims’ world because of being forgiven sins, being opened the doors of heaven and closed the doors of hell. In that document, political, Social-cultural and religion events in Holy prophet period in Ramazan are investigated and expressed as possible as .In Ramadan Holy prophet and people were more sensitive and generous. They encouraged the people had had meal before down during the Ramadan fast lately and had broken fast immediately and being performed the ritual prayers of the Ramadan and shutting oneself in a temple. At the some time in Ramadan month retaliation was traditional event. The ritual prayers of the Ramadan was performed with people in mosque / in temple after death of Holy prophet. In that period, some social events were occured but firstly prophet and the ofter people tried to overcome these events happily if they were good.They tried to overcome these events patiently if they were diffuclty (trouble). All of them took as the prophet’s model everytime. Holy prophet tried to improve the Islam States in Medine and sent army without him against to other states and tribes. Of course he organized the war together. So, all of the these events in Ramadan show. that Islam isn’t passive or it is religion advising only fasting, praying (worshipping). Islam has a structure that can improve and defend itself everywhere and everytime.
Keywords: İslam Tarihi; Oruç; Ramazan Orucu; Ramazan Orucu --Sosyo-Kültürel Hayat; Savaş; Sefer; Seriyye; Siyasi Hayat