Kitlesel öz-İletişim sistemi bağlamında, üretici-tüketici youtuberlar üzerine bir değerlendirme - DURMUŞ, BÜŞRA (My University, 2022)
Bu çalışma video paylaşım uygulaması YouTube’un nasıl zamanla YouTuberlığı meslekleşme yoluna soktuğunu Castells’in kitlesel öz-iletişim ve Toffler’ın üretici-tüketici kavramları çerçevesinde değerlendirmektedir. Çalışma öncelikli olarak enformasyon devrimi ve teknolojik gelişmelerin yarattığı yeni toplumsal yapıyı olumlayan kuramsal altyapıyı aktarmaktadır. Ardından kısaca internetin tarihini, sosyal medyanın gelişimini ve sosyal paylaşımın para ekonomisine dönüşme sürecini incelemektedir. Çalışma nitel betimleyici analitik yaklaşıma dayanmaktadır. Derleme ve çıkarımların yardımıyla alana insan temelli yaklaşımdan hareketle, bir fenomen olarak YouTuberlığın meslekleşmesini PewDiePie ve Enes Batur kanalları örnekleri üzerinden değerlendirmektedir. Sonuç olarak YouTuberların postmodern ötesi bir toplumun önemli bir sinyali olarak kabul edilebilecekleri yargısına ulaşılmıştır

This study draws on Castells’ concept of mass self-communication and Toffler’s concept of producerconsumer to examine how the video-sharing application YouTube has gradually turned the YouTuber into a profession. The study begins with a theoretical treatment of the new social structure created by technological developments and the information revolution. Then, it briefly analyses the history of the internet, the development of social media, and the process whereby social sharing has turned into a money economy. Using a qualitative-descriptive analytic approach with a human focus, it traces the professionalisation of the YouTuber through the channels of PewDiePie and Enes Batur. This study concludes that YouTubers can be considered an important sign of postmodern society.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Kitle İletişimi ve Araçları; İletişim Bilimleri; Medya ve İletişim Sistemleri; Social Sciences and Humanities; Mass Communications and Mass Media; Communication Sciences; Media 6 Communication Systems; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; İLETİŞİM; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; COMMUNICATION; İletişim; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Communication; Social Sciences & Humanities; YouTube; kitlesel öz-iletişim; üretici-tüketici; YouTuber; meslekleşme; mass self-communication; producer-consumer; professionalisation