Üniversite öğrencilerinin genetik mühendisliği ile ilgili biyoetik görüşleri: genetik testler ve genetik tanı - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin genetik mühendisliği ile ilgili biyoetik görüşlerini tespit etmektir. Çalışmaya üç farklı bölümden 219 üniversite öğrencisi katılmış ve biyoetik görüşlerinin bölümlerine göre değişip değişmediği bulunmaya çalışılmıştır. Biyoetik görüşlerini belirlemek üzere genetik testler ve genetik tanı ile ilgili iki ikilem öğrencilere verilmiş ve bu konuda karar vermeleri ve kararlarının nedenlerini açıklamaları istenmiştir. Biyoetik ikilemlerle ilgili öğrencilerin yanıtları ve yanıtlarının nedenlerinin değerlendirilmesi sonucunda, öğrencilerin genetik testler ve genetik tanı ile ilgili görüşlerinin olumlu olduğu ve bu konulara yönelik kararlarının nedenlerinin konunun içeriğine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, öğrencilerin ikilemlerle ilgili kararlarında ve bu kararlarını açıklayan nedenlerinde biyoetik ilkelerden bazılarını göz önünde bulundurdukları, ancak özerkliğe saygı ilkesini daha fazla ifade ederek kişilerin kendi seçme hakları ile kendi davranış ve yaşam planını yapması üzerinde durdukları belirlenmiştir. Bununla birlikte, çok az sayıda öğrencinin zarar vermeme ve yararlılık ilkelerini dikkate aldıkları bulunmuştur.
University students’ bioethical perceptions about genetic engineering: genetic testing and genetic diagnosis
Keywords: Tıbbi Etik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları