The employee opinions about and reactions to the performance appraisal process - Şenol, Evrim (My University, 2002)
Bu çalışma, performans değerlendirme kavramını çalışanların gözüyle incelemeyi amaç edinmiştir. Çalışanların performans değerlendirme ile ilgili genel düşüncelerini, ve uygulamalara verdikleri reaksiyonları ortaya çıkarmak birincil hedeflerdir. Bunun yanında, düşüncelere ve reaksiyonlara sebep olan performans değerlendirme süreci değişkenlerinin etkilerini araştırmak çalışmanın ana konularından birini oluşturmaktadır. Bu çerçeve içinde çalışanların performans değerlendirme ile ilgili genel düşünce ve reaksiyonlarının yanında performans değerlendirme sürecinde yer alan ve çalışan düşünce ve reaksiyonlarına yön veren algılanan sistem bilgisi, sistemin açıklığı, çoğul girdiler, geribildirim, planlama/ amaç belirleme gibi seçilmiş süreç değişkenleri asıl ilgi odağı olarak alınmıştır. Araştırma için seçilen örneklem grubu yedi farklı kuruluşun çalışanlarından oluşmaktadır. Seçilen yedi kuruluşta da performans değerlendirmesi uygulanmaktadır. Bu yedi kuruluşta uygulanan performans değerlendirme sistemlerinin hepsi farklı süreç özellikleri göstermektedir, ve bu çalışmada yapılacak olan süreç değişkenlerinin etkilerini ölçmekte araştırmacıya kolaylık sağlamaktadır. Bu araştırmanın bulguları, çalışanların performans değerlendirme kavramıyla ilgili düşüncelerinin oldukça pozitif olduğunu göstermektedir. Bunlara ek olarak, süreç değişkenleri ile çalışanların performans değerlendirme uygulamalarına reaksiyonları arasında pozitif bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Çalışmada öne sürülen bütün hipotezler araştırma sonucunda desteklenmiştir. Hipotezlere dahil edilen sistem bilgisi, sistemin açıklığı, çoğul girdiler, geribildirim, planlama/ amaç belirleme gibi seçilmiş bütün süreç değişkenlerinin çalışanların performans değerlendirme sistemine verdikleri reaksiyonları olumlu yönde etkilediği araştırmanın sonuçlarında ortaya konmuştur. Buna karşın, planlama/ amaç belirleme değişkeni hariç, diğer süreç değişkenlerinin genel düşünce üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Son olarak, genel düşünce ve reaksiyonlar arasındaki ilişkiye bakıldığında, düşük bir korelasyon olduğu gözlemlenmiştir.

This study's purpose is to evaluate the performance appraisal concept from the employees' point of view. The aim is to get their opinions about the performance appraisal process and observe their reactions to the performance appraisal systems, and to find out some of the performance appraisal process variables that bring out these opinions and reactions. Within this framework the employees' overall opinions about the performance appraisal concept is one of the interests. A second interest is the employee reactions to the existing performance appraisal systems in their companies. In addition to these, to observe the effect of the process variables such as perceived system knowledge, system openness, multiple inputs, feedback and planning/ goal-setting, on both opinions and reactions, is another major concern in the study. The study is conducted in seven companies that have performance appraisal applications. The performance appraisal systems used in each of the companies were consisted of different processes. As a result of this, it was easier in the study to observe the influences of each process variable. The findings of the study suggest that overall opinions of employees about the performance appraisal concept is highly positive. Additionally, it is supported by the findings that process variables have a positive correlation with the employees' reactions to the performance appraisal systems. All of the hypotheses tested in the study are supported by the findings. It is found that all of the process variables included in the hypotheses, perceived system knowledge, system openness, multiple inputs, feedback and planning/ goal-setting, found to have a significant positive influence on performance appraisal reactions. On the other hand, process variables, except planning/ goal settting, seems to have no significant effects on overall opinions about the concept. A final findings is that there is a relationship between reactions and opinions of the employees, but the correlation is very low.
Keywords: Örgütsel Davranış; Performans Değerlendirme